Diverzifikációs előnyökhöz jutott a több piacon érdekelt Duna House (DH) csoport, mert egyes piacait eltérő mértékben érintik a kamatemelések és az azokkal kapcsolatos piaci várakozások, így tompítva együttes hatásukat – olvasható az ingatlanos társaság negyedéves mérőszámait bemutató jelentésben.

Budapest 2021.04.03.DunaHouse prime irodaeladóingatlanfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A csoport minden piacán csökken az aktivitás, Lengyelországban drasztikus visszaesés figyelhető meg. 

A nehezebb működési körülmények közepette a cégcsoport növelni tudta piaci részesedését, kompenzálva a negatív piaci folyamatokat. Az erősödő piaci pozíció hosszú távon kedvezően hat, ám rövid távon az ingatlan- és hitelpiaci, valamint a makrogazdasági folyamatok további kihívásokat tartogathatnak a DH számára.


Magyarországon a lakóingatlan-piacot lassuló aktivitás jellemezte az idei második negyedévben, de a magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 18 százalékkal nőttek éves alapon az emelkedő ingatlanárak és a növekvő piaci részesedés következtében. A saját irodák volumene szintén erős negyedévet tud maga mögött, 46 százalékos éves növekedéssel.

A cégcsoport hitelezési volumene 5 százalékkal mérséklődött, míg a teljes piacon áprilisi adatok szerint 19 százalékkal csökkent a piaci feltételű, nem támogatott jelzáloghitelek szerződéses összege.

Lengyelországban a kamatemelések és a PTI-t (jövedelemarányos törlesztés) érintő korlátozások negatívan hatnak a hitel- és az ingatlanpiacra, ennek következtében a cégcsoport erős 2021. évi növekedését követően mérséklődtek a volumenek. A franchise ingatlanközvetítés volumene 7 százalékkal csökkent éves alapon, míg a saját irodás ingatlanközvetítés 33 százalékot zuhant. Hitelközvetítésben a volumenek 1 százalékkal mérséklődtek zlotyban és éves alapon, míg a teljes jelzálogpiac áprilisban 29, májusban pedig 37 százalékkal zuhant a tavalyi évhez képest. 

A Hgroup felvásárlásával az olasz cég vált a legnagyobb hitelközvetítővé a DH csoporton belül   A negyedévben 137,4 milliárd forint közvetítésével a csoport teljes volumenének 57 százalékát adja az olasz filiálé. A hitelvolumen növekedése 6 százalék volt euróalapon, annak ellenére, hogy a jelzáloghitelpiac áprilisban 24., májusban pedig 17 százalékkal zsugorodott éves alapon. Az ingatlanközvetítői tevékenység 173 millió forint jutalékot termelt a 25 irodára bővülő hálózatával. Az olasz leányvállalatok a jelzáloghitel-piac nehézségei ellenére növekedni tudtak éves és negyedéves alapon is.