Pálfordulásra késztette a tengerentúli tőzsdéket pénteken a vártnál sokkal jobban sikerült júliusi munkaerőpiaci jelentés, mivel a befektetők azt mérlegelték, hogy ez vajon mit jelent az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemeléseinek intenzitására nézve.

Wall,Street,Sign,With,Focus,On,Sign,,Blurred,American,Flag
Fotó: Shutterstock

A Dow Jones végül összesen 12 ponttal, azaz 0,04 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq Composite pedig 0,9 százalékot esett. 

A nyertesek a bankrészvények voltak, amelyekre kedvező hatással vannak a magasabb kamatok. Az energiaipari cégek szintén erősödtek, a technológiai vállalatok azonban visszaestek.

A befektetők attól tartanak, hogy a Fed a következő ülésén agresszívebben srófolhatja fel az alapkamatot.

Bárkinek, aki felugrott

a Fed jövőre megfordul, és elkezdi csökkenteni a kamatokat

vonatra, annak le kell szállnia a következő állomáson, mert ez nincs benne a pakliban – mondta Art Hogan, a B. Riley Financial vezető piaci stratégája.

A júliusi munkaerőpiaci jelentés kulcsfontosságú, mivel ez az egyik a kettő közül, amelyet a központi bank látni fog, mielőtt eldönti, hogy a szeptemberi ülésén mennyit emeljen a kamatlábakon. A Fednek még az augusztusi munkaerőpiaci jelentést és két fogyasztói árindexszámot kell mérlegelnie, mikor meghozza következő döntését.

Az amerikai indexek egyébként főleg a fenti hiú reményekre tekintettel 2020 óta a legjobb hónapjukat zárták júliusban. A többség abban bízott, hogy a Fed lassítani fogja a kamatemelések ütemét.

Az S&P 500 például 9,1 százalékos erősödést ért el az elmúlt hónapban.