Távozik az INA horvát olajipari vállalat éléről Fasimon Sándor, a társaság igazgatóságának elnöke – jelentette be szerdán a társaság.

INA illusztráció
Fotó: Kallus György / VG

A horvát hatóságok múlt hónapban derítettek fényt a földgáz-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekre a társaságnál, ami miatt több embert, köztük az INA egyik igazgatóját is letartóztatták Horvátországban. A vád szerint az elkövetők egymilliárd kuna, azaz 53,5 milliárd forint kárt okoztak a vállalatnak.

A bűnügy miatt az INA 44,8 százalékos tulajdonosa, a horvát kormány a társaság vezetőségének leváltását követelte az irányítói jogokat gyakorló Moltól.

Annak ellenére, hogy nem vett részt az INA körül a közelmúltban napvilágra került jogellenes tevékenységben, Fasimon Sándor felajánlotta lemondását az INA igazgatótanácsának elnöki tisztségéről. Fasimon Sándor a vállalat elnökeként elszámoltatható és erkölcsi felelősséget érez a vállalat minden tevékenységéért, az ügy során tanúsított kellő gondosságtól függetlenül

– olvasható az INA szerdai közleményben. Fasimon utódja kinevezéséig ügyvezető elnökként dolgozik a horvát nemzeti olajtársaságnál.