A pandémia időszaka ugyan nem kedvezett a korábban a Walt Disney egyik fő szegmensének számító vidámparki üzletágnak, ugyanakkor a járványügyi korlátozásoknak köszönhetően a streaming üzletág óriási növekedésen ment keresztül. A Disney+ streaming szolgáltatásnak a második negyedév végére már 152,1 millió előfizetője volt, míg a teljes Disney előfizetői hálózat (Disney+, Hulu, ESPN+) 221 millió előfizetőt regisztrált az időszak végére, ezzel gyakorlatilag egy szinten van a Netflix előfizetői bázisával.

Grand,Prairie,,Tx/usa,-,Aug,2019:,Disney,Plus,On,Smartphone
Fotó: Shutterstock

Az ESPN+ sport streamingszolgáltatás nagy lehetőséget kínál a vállalatnak nemcsak a streaming háborúban, hanem újabb, esetleges sportfogadásra specializálódott ágazat kiépítésére is. 

A menedzsment nagy jövőt lát a sportfogadásban,

amire új platformot építhetnek: a felső vezetés szerint az interaktív sportfogadás a kulcsa annak, hogy meg tudják szólítani a 35 éven aluli korosztályt. Ezenkívül a társaság egy új, az Amazonéhoz hasonló előfizetői csomagon töri a fejét. 

A Walt Disney árfolyama
 

A Disneynek az Amazon Prime csomagja ideális mintaként szolgált, utóbbi az előfizetőknek ingyenes és villámgyors házhoz szállítást, számos egyedi akciót és Amazon Prime Video előfizetést is nyújt. Egy ilyen előfizetői csomag révén a Disney jelentősen több felhasználói adathoz jutna, amellyel aztán tovább monetizálhatná digitális tartalmait.

Az elemzői konszenzus szerint

a vállalat teljes árbevétele idén 25 százalékkal, 2023-ban pedig 12 százalékkal növekedhet, 

ezzel már jelentősen meghaladva a pandémia előtti, 2019-es szintet. A konszenzus szerint az egy részvényre jutó igazított nyereség azonban csak 2023-ra éri el a járvány előtti szintet. 

A előretekintő P/E alapon továbbra sem mondható olcsónak, a ráta alig kúszott be még a 30-as szint alá. Ez jelentős részben köszönhető a járvány, valamint az inflációs nyomás miatt zsugorodó profit marzsoknak.

Tv,Streaming,Logo,,Netflix,,Disney,Plus,,Amazon,Prime,,Hulu,,Hbo
Fotó: Shutterstock

Sztori tehát bőséggel akad a Disney-nél, az azonban a következő időszakban fog eldőlni, hogy a menedzsment milyen hatékonysággal tudja kidolgozni és megvalósítani az egyes opciókat. Rövid távon az inflációs nyomás, a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének csökkenése, valamint az emelkedő kamatkörnyezet ugyanakkor továbbra is lefelé mutató kockázatot rejt a befektetőknek.