Egymilliárd dolláros beruházással az Egyesült Államok legnagyobb napelemgyárát építi fel az olasz energetikai óriás, az Enel.

Az üzemben nemcsak napelemeket gyártanak majd, hanem napelemek építőelemeit is, köztük olyan alkatrészeket, amelyeket az utóbbi években importálni kellett az amerikai piacra.

A méretgazdaságosság rendkívül fontos ebben az üzletben – mondta Giovanni Bertolino, az Enel cella- és panelkészítő egységének, a 3Sunnak az amerikai vezetője. Hozzátette:

Az Enelnek nagy termelési kapacitásra van szüksége, ha árban és minőségben versenyezni akar azokkal a kínai gyártókkal, amelyek most uralják az iparágat. 

A Biden-adminisztráció ösztönzi a megújuló energiaforrások hazai ellátási láncának kiépítését. Nem az Enel az egyetlen piaci belépő, a First Solar napelemgyártó és az LG Energy Solution akkumulátorgyár is tervekkel jelentkezett.

Fotó: AFP

A napenergia-iparban Kína az ellátási lánc 80 százalékát ellenőrzi. 

A Kínától való függőség csökkentése mellett a iránti amerikai kereslet növekedése is fontos telepítő tényező. Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államok napelemparkja évi körülbelül 20 gigawatt napenergia-kapacitással bővült, ami körülbelül 3,6 millió háztartás áramellátásához elegendő. Az Enel amerikai gyára kezdetben évi 3 gigawatt kapacitásnak megfelelő napelemet állít elő évente, később ez évi 6 gigawattra bővülhet. A tervek szerint 

a helyszínt még az idén kijelölik, s a gyártást 2024-ben kezdik.

A római székhelyű Enel a világ egyik legnagyobb közmű- és megújulóenergia-fejlesztője, globális szél-, nap-, geotermikus és vízienergia-portfóliója összesen 55 gigawatt. Ebből több mint 8 gigawatt van az Egyesült Államokban és Kanadában.