Öt veszteséges kereskedési napot követően felfelé mozogtak a tengerentúli részvénypiacok csütörtökön, 

mindhárom vezető részvényindex zöldben zárt.

A széles piacot leképező S&P 500 index 0,75 százalékot emelkedett, a klasszikus Dow Jones 0,54 százalékot, míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 1,13 százalékot.

A befektetők attól tartanak, hogy magas szinten ragadnak a kamatok, s az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed irányadó rátája jövőre 5 százalék fölé kúszik.

Az államkötvények ralija közben lendületét vesztette. 

Az irányadó 10 éves amerikai kincstárjegy hozama csütörtökön 3,469 százalékra emelkedett a szerdai 3,407 százalékról. A kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog.

A befektetők továbbra is figyelemmel kísérik a kincstári hozamgörbét, vagyis a rövid és hosszú lejáratú kötvények kamatlábai közti rést. A kétéves kincstárjegyek hozama hónapok óta magasabb, mint a 10 éves államkötvényeké.  

Ez a jelenség a hozamgörbe inverziója, s a táguló rés aggasztja a befektetőket. A fordított hozamgörbét sokan recessziós szignálnak tekintik.

 A 2–10 éves kincstári hozamkülönbözet rendkívül széles, s tovább tágul, ami egyértelműen kísérti a részvénypiacokat – idézte a The Wall Street Journal Nicholas Colast, a DataTrek Research társalapítóját.