Óriási mennyiségű rejtett dolláradósságot halmoztak fel az Egyesült Államokon kívüli bankok és nem banknak számító különböző pénzügyi intézmények a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank of International Settlements, BIS) által kiadott legújabb jelentés szerint.

Money on hook. Hooked on dollars idea creative photo. Financial concept for loans or some other money trap. dependence on the dollar concept
Fotó: Getty Images

A mérlegen kívüli, devizacsere-ügyletek (swapok) formájában felhalmozott mértéke akár a 80 ezermilliárd dollárt is meghaladhatja 

a jegybankok jegybankjaként számontartott szervezet negyedéves összefoglalója szerint, amely rámutat arra is, hogy az elmúlt időszakot jellemző piaci turbulenciákat többé-kevésbé eddig sikerült nagyobb problémák nélkül abszolválni.

A devizaswapügyletekhez kapcsolódó adósság a BIS szerint a döntéshozók vakfoltja. 

Ezek az ügyletek – amelyek keretében egy nem amerikai cég dollárkölcsönt vesz fel, hogy aztán valami más devizában nyújtson hitelt, mielőtt azt visszafizetné – számos esetben okoztak problémákat, így a 2007–08-as pénzügyi válság és a 2020. márciusi piaci összeomlás idején is,

arra kényszerítve a központi bankokat, mint a Fed, hogy dollárswapvonalakat hozzanak létre.

A több mint 80 ezermilliárd dolláros rejtett adósság meghaladja a teljes amerikai állampapír-, a repo és a kereskedelmi papír nevet viselő adósságok együttes összegét – figyelmeztet a bázeli székhelyű szervezet. 

Áprilisban ezek az üzletek napi 5 ezermilliárd dollárt tettek ki átlagosan, a devizapiac kétharmadát adva.

Mind az Amerikán kívüli bankok, mind a nem bank pénzügyi szolgáltatók mérlegén szereplő dolláradósságok duplája a swapügyletekből származó összeg. Ez válság esetén a döntéshozók tisztánlátását is elhomályosíthatja.

A jelentés az elmúlt hónapok piaci eseményei kapcsán a korábbinál mérsékeltebb hangot ütött meg például a kamatemelések terén, ám továbbra sem látja az emelési ciklus végét. A kiadványban helyet kapott a bank globális devizapiaci felmérése is, amelyet három év után végzett el ismét a BIS. A szervezet szerint naponta 2,2 ezermilliárd dollár értékű tranzakció hiúsulhat meg a részt vevő felek közötti problémák miatt, ami alááshatja a pénzügyi stabilitást. Ez nagyjából a piac mintegy harmada, és jóval több, mint a három évvel korábbi, 1,9 ezermilliárd dolláros érték.

A devizakereskedelemre is egyre gyakrabban nem különböző multilaterális platformokon kerül sor, hanem sokszor a döntéshozók számára kevésbé látható helyszíneken.

A kriptopiacokat jellemző összeomlást is kommentálja a kiadvány, felhívva a figyelmet arra, hogy az FTX vagy éppen a Terra/Luna kudarca a hagyományos bankszektort jellemző eseteket idézi. Hiába a sok szó a decentralizációról, ezek a piacok gyakran csak névleg azok, valójában úgy működnek, mint szabályozatlan bankok. A szektor valójában kifejezetten centralizált.