Az amerikai központi bank közgazdászai szerint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok recesszióba csúszik jövőre. A jegybanki döntéshozók a kamatemelési tempó lassításán gondolkodnak – derül ki az intézmény november 1–2-án tartott ülésének nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

FED Powel
Jerome Powell, a Fed elnöke. Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Elemzők megjegyzik, hogy a márciusban kezdődött kamatemelési ciklus során közzétett jegyzőkönyvekben most első ízben volt szó arról, hogy a recesszós veszélynek ilyen nagy valószínűséget adnak. A Bloomberg által készített elemzői konszenzus ugyanakkor pesszimistább, mint a döntéshozók,

szerintük 65 százalék a valószínűsége annak, hogy jövőre beüt a  

A Bloomberg Economics modelljei egészen biztosra veszik a gazdasági visszaesést. A jegybank immár háromszor szigorított egymást követően 75 bázisponttal.

 

Az R betűs szó említése nyomán a jegybankárok egyre erősebben fontolgatják, hogy lassítanak a kamatemelés tempóján, így

decemberre már csak 50 bázispontot vár a piac.  

A Fed húsz nap múlva esedékes kamatdöntő ülésétől a chicagói határidős által kifejlesztett eszköz 64 százalék valószínűséget rendel az 50 bázispontos, 36 százalékot a 75 bázispontos szigorításnak. A jegyzőkönyv szerint „a résztvevők jelentős többsége úgy ítélte meg, hogy hamarosan lassulhat a kamatemelések intenzitása”. A kamatszint jelenleg 3,75–4 százalékos sávot jelent. 

A piaci várakozások szerint a kamatszint 2023-ban 5 százalékon tetőzik. 

A Bloomberg úgy értékelte, hogy meglepően visszafogott, majdhogynem galamb hangvételű volt a közzétett jegyzőkönyv a döntés-előkészítők és a döntéshozók részéről is. Az engedékenyebb monetáris politikát a legerősebben a hagyományosan galamblelkű Fed-alelnök, Lael Brainard képviselte.