A megújult menüajánlatok és az áremelkedések támogatták a McDonald’s tavalyi negyedik negyedéves eladásait az Egyesült Államokban. Kedden a tengerentúli nyitás előtt jelentett a hamburgeróriás, 1,9 milliárd dolláros profitról számolva be, ami 16 százalékos növekedés éves alapon.  Az egyszeri tételekkel korrigált, egy részvényre jutó eredmény (EPS) 2,59 dollár lett, míg a FactSet által megkérdezett elemzők 2,45 dollárt vártak. A negyedik negyedévben a McDonald’s 5,93 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami meghaladja az elemzők 5,73 milliárd dolláros várakozását. Bár a bevétel 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ám az árfolyam-ingadozásokkal korrigálva 5 százalékos növekedést mutat. A árfolyama csaknem 2 százalékot esett az amerikai nyitás előtti kereskedésben. 

96th Macy's Thanksgiving Day Parade Balloon InflationNEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 22: (EDITORS NOTE: Image captured with a fisheye lens.) The Macy's Inflation Team prepare the Ronald McDonald balloon ahead of the 96th Macy's Thanksgiving Day Parade on the Upper West Side on November 23, 2022 in New York City. Macy's celebrates the 96th Thanksgiving Day Parade with seven new balloons and six new floats, including SInclair Oil's Dino and Baby Dino, Bluey, Baby Shark, The Hottest Heart, Striker the U.S. Soccer Star and Greg Heffley of "Diary of a Wimpy Kid." (Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Fotó: Alexi Rosenfeld

A menedzsment szerint az áremelkedések és az olyan promóciók, mint például a Cactus Plant Flea Market Box figurák vagy a rajongók által kedvelt felnőtt Happy Meals menük, továbbá az élelmiszer-elvitel, az értékesítés több mint 10 százalékos növekedését eredményezték az Egyesült Államokban. Chris Kempczinski vezérigazgató hangsúlyozta, hogy 

a McDonald’s márka erős, s a vállalat az új éttermek megnyitására összpontosít,

míg az inflációs kihívásra a hatékonyság növelésével válaszol a gyorsétteremlánc. A személyzeti értékelés is része a költségmegtakarításoknak. A McDonald’s decemberben megkezdte egy csak elvitelre szolgáló egység tesztelését a texasi Fort Worth mellett. 

Itt nincsenek ülőhelyek, és futószalagon adják ki az ételeket.

A McDonald’s egyes versenytársai, mint a Carrols Restaurant vagy a Wendy’s, a hónap elején az elemzői várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves becslésekről számoltak be. Mindkét lánc az eladások legalább 6 százalékos növekedését becsülte a tavalyi negyedik negyedévre. 

Az anyacégénél is jóval dinamikusabb profitbővülésről számolt be ma reggel

a McDonald’s India franchise tulajdonosa, a Westlife Foodworld, amely 74 százalékkal növelte nyereségét, 

a hírre a cég  részvényei 6 százalékot pattantak. A nyugat- és dél-indiai McDonald’s-franchise birtokosa a decemberi negyedévben 363,5 millió rúpia (4,43 millió dollár) adózás utáni konszolidált nettó eredményről számolt be, szemben az egy évvel korábbi 208,2 millió rúpiával. A Westlife részvényei tavaly 40 százalékot raliztak.