A nyugat-európai szektortársakhoz hasonlóan az osztrák OMV-t is megviselte az energiahordozók árának nagyfokú csökkenése a második negyedévben. A társaság harmadára zsugorodó nyereségről számolt be, és az energiapiaci környezet további gyengülésére számít.

Bucharest,,Romania,-,March,2023:,Omv,Gas,Station,In,Bucharest.
Bucharest, Romania - March 2023: OMV gas station in Bucharest. OMV is a oil and gas company headquartered in Vienna, Austria
Fotó: Shutterstock

Az olajiparban leginkább figyelt mutató, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított üzemi eredmény (CCS EBIT) 60 százalékkal, 1,18 milliárd euróra zuhant az április és június közötti időszakban.

Az elemzők az energiaárak normalizálódása miatt számítottak ugyan a tetemes eredménycsökkenésre, a mértéke azonban még az 1,27 milliárdos előrejelzésükhöz képest is kellemetlen meglepetés.

Az egy részvényre jutó tisztított nyereség harmadára, 1,44 euróra zsugorodott. Az osztrák társaság forgalma ezzel párhuzamosan 39 százalékkal, 8,98 milliárd euróra apadt éves alapon.

Előző nap jókora eredménycsökkenésről számolt be a zuhanó energiaárak következtében a holland Shell és a francia TotalEnergies is.

Az energiaszegmens alapnyeresége felére zuhant vissza, amit az oroszországi földgázszállítások volatilitása miatti fedezeti veszteségek okoztak. A vállalat jelezte, hogy továbbra is bizonytalan az orosz állami tulajdonú Gazpromtól érkező jövőbeli szállításokat illetően. A vállalatnak 2040-ig szóló szerződése van az orosz gázipari óriással.

Az üzemanyag-üzletág eredménye ugyancsak feleződött, a vegyipari szegmens nyeresége pedig lényegében nullázódott, az egy évvel korábbi 602 millió után most mindössze hétmillió euróval járult hozzá a csoport teljesítményéhez. A petrolkémiai leány Borealis 58 millió eurós veszteséget szenvedett el a vegyipari szektor érezhető lassulása következtében.

Az OMV az energiapiaci kilátásokat illetően is pesszimistább lett, a Brent olajfajta hordónkénti átlagárát a 80 dollár felettiről 75–80 dollár közé várja 2023-ban. Tavaly még hordónként 101 dollár volt az Európában irányadó, északi-tengeri nyersolaj átlagára. A földgázra vonatkozó árjelzést a 60–70 eurós sávból kilowattóránként 40 euróra vágta vissza a társaság.

Az európai finomítói árrések is jóval szűkebbek lehetnek az eddig várt, hordónként 10-15 dollárnál, átlagosan 8-10 dollárnyi haszonnal finomíthat egy hordó olajat az OMV, miközben a kontinens finomítóinak kihasználtsága is 5 százalékponttal alacsonyabb, 90 százalékos lehet. Az idei üzemanyag-kereslet ezzel együtt valamivel erősebb lehet a tavalyi, 15,5 millió tonnás értékesítésnél.

 

Az OMV napi 360 ezer hordós kitermeléssel kalkulál idén, ez mintegy 8 százalékkal maradhat el a 2022-es átlagos nyersanyag-kihozataltól.

A vártnál nagyobb veszteségre és a pesszimistább iparági előrejelzésre 3 százalékos eséssel reagált a részvényárfolyam péntek délelőtt.