Közel 2 százalékos eséssel indították a csütörtöki kereskedést a Shell részvényei az amszterdami börzén, miután az európai olajipari óriás a vártnál gyengébb második negyedéves eredményről számolt be.

The,Hague,-,August,19,,2019:,Royal,Dutch,Shell,Company
Fotó: Shutterstock

Az olaj- és gázárak mérséklődésével párhuzamosan az energiavállalat tisztított nyeresége 56 százalékkal, 5,1 milliárd dollárra zuhant vissza, ezzel messze elmaradt az 5,6 milliárdos elemzői várakozástól is. Tavaly ilyenkor még 11,5 milliárd dolláros rekordprofitot tehetett zsebre a holland multinacionális energiacég, de az első negyedév 9,5 milliárdos eredményéhez képest is igen szembetűnő a visszaesés.

Az egy részvényre jutó 75 centes eredmény nyolc centtel szűkebb a szakértők által előre jelzettnél.

A gyengébb eredményt a visszaeső nyersanyagárak, a mérséklődő cseppfolyósföldgáz- (LNG) kereskedelmi tevékenység, az alacsonyabb értékesítési volumen, valamint a szűkülő finomítói árrések együttesen okozták a társaság közlése szerint. A világ legnagyobb LNG-kereskedőjének számító vállalat a zászlóshajójának tekintett szegmensben feleződő eredményről adott számot.

Az Európában irányadó Brent nyersolajfajta hordónkénti átlagára 80 dollár volt április és június között, egy éve még 110 hordós árak mellett tevékenykedhetett a Shell. A gázárak ennél is nagyobb mértékben zsugorodtak éves alapon, 33-ról 11,75 dollárra brit hőegységenként.

A rosszabbra forduló iparági környezet ellenére a működési cash flow 7 százalékkal, 15,13 milliárd dollárra bővült az időszak során, miközben az elemzők csupán 14,62 milliárdos tétellel kalkuláltak ezen a soron.

Hogy a gyengébb eredmény megemésztését segítse befektetőinél, a vezetőség egy új, hárommillárd dollár keretösszegű részvény-visszavásárlási programot hirdetett meg szeptember végéig. Az előző negyedévben ennél 600 millió dollárral nagyobb összeget fordított „árfolyam-karbantartó” lépésekre a vállalat. A részvényesek emellett – a júniusban bejelentett terveknek megfelelően – 15 százalékkal nagyobb, papíronként 33 centes osztalékkal vigasztalódhatnak.

 

Az adósságállományát közel 10 százalékkal, a március végi 44,2 milliárd dollárról 40,3 milliárd dollárra építette le három hónap alatt a társaság. A sajáttőke-arányos eladósodottsági mutató 1 százalékponttal, 17 százalékra mérséklődött.

A részvényárfolyam a csütörtök délelőtti lejtmenet ellenére idén 5 százalékkal került feljebb.