Felére apadt a TotalEnergies nyeresége a június végén zárult három hónapban, mivel a francia energiavállalat sem tudta semlegesíteni magát az időszak során nagyot zuhanó olaj- és gázárak következményeitől.

Courbevoie,,France,,March,14,,2022:,Exterior,View,Of,The,Tower
Fotó: Shutterstock

A társaság tisztított adózott eredménye 49 százalékkal, ötmilliárd dollárra zsugorodott éves alapon, az első negyedévhez mérten pedig másfél milliárd dollárral csökkent. A TotalEnergies a reggel ugyancsak gyenge teljesítményről számot Shellhez hasonlóan nem tudott megfelelni a mérsékelt elemzői várakozásoknak sem.

A FactSet elemzői konszenzusa ennél valamivel nagyobb, 5,12 milliárdos profitot vetített előre, és az egy részvényre jutó 1,9 dolláros nyereség is elmaradt a 2,31 dolláros szakértői prognózistól.

A bevételei ezzel párhuzamosan a negyedével, 56,3 milliárd dollárra estek a tavalyihoz képest jelentősen mérséklődő energiaárak következtében. Emellett az európai finomítói árrések is csökkentek a kínai felfutása, valamint az orosz olajra kivetett uniós embargó következtében. A TotalEnergies tonnánként 42,7 dolláros marzzsal finomított olajat a második negyedévben, ez alig fele a három hónappal korábbi árrésnek.

Az árupiaci áresést a két százalékkal, napi 2,47 millió hordóra emelkedő átlagos termelés sem tudta kompenzálni. A vezetőség a jelenlegi harmadik negyedévben az előzőhöz hasonló, 2,5 milliós kihozatallal számol naponta.

A vállalat a harmadik negyedévben brit hőegységenként átlagosan 9-10 dolláros LNG-árral számol, a téli időszakban viszont 15 dollárig is felkúszhat az energiahordozó ellenértéke az ázsiai és az európai keresletnek köszönhetően. A beruházási költségeket továbbra is 16–18 milliárd dollár közé várják 2023-ban.

A harmadik negyedév végéig kétmilliárd dollár értékben vásárolná vissza saját részvényeit a cég, a befektetők emellett a tavalyinál 7,25 százalékkal magasabb, 74 eurócentes időközi osztalékra is számíthatnak, amit jövő év elején kaphatnak kézhez.

 

A francia energetikai óriás részvényei kisebb csökkenéssel kezdték a csütörtöki kereskedést, a délelőtt végére azonban már félszázalékos plusznál járt a kurzus. A párizsi tőzsdén jegyzett társaság piaci értéke nyolc százalékkal csökkent az év eleje óta. A értékeltsége – a rivális Shellhez hasonlóan – továbbra is kifejezetten alacsony.