Az olajszektorban elsősorban azok a vállalatok lehetnek érdekesek, amelyek a hosszú nehéz évtizedek után a részvényeseket szeretnék a jövőben kompenzálni és a számítások szerint a következő 2-5 évben osztalékpolitikájuk fenntartható. 
Ilyen az OMV, amely 5 euró öt centes osztalékot fizet júniusban, a szelvény június 6-án kerül le a részvényről. 2021-hez képest ez 21 százalékos év/év alapon számított osztalékhozam-emelkedést jelent, amely a csoport történetének eddig legbőkezűbb módosítása. 

A 11 százalékot bőven meghaladó eurós hozam már önmagában is vonzó, de az osztrák integrált olajvállalat új osztalékpolitikája egy új, progresszív elemet is tartalmaz. 

Bejelentették, hogy ha az eladósodottsági mutató 30 százalék alatt marad az adott év végére, akkor a nettó működőtőke-hatásokkal számított működési cash flow 20-30 százalékát kívánják a részvényesek számára visszajuttatni a jövőben. Ezekben az években még rendkívüli osztalékot is fizetnek, ha erre pénzügyi lehetőség nyílik. Ha a mutató 30 százalék fölé kerül, akkor azonban csak a szokásos kerül kifizetésre a jövőben. 

Távolabbra tekintve az OMV a dekarbonizációban is élen jár, amely a hosszú távú árfolyamkilátásokat javítja.

Komoly potenciált jelent a OMV romániai leányvállalata, az OMV Petrom és a román Romgaz 50-50 százalékos tulajdonában álló fekete-tengeri Neptun-gázmező kitermelése, amelyről már idén dönthetnek. Igaz, a termelés csak 2027-ben indulhat meg a várakozások szerint.
Közelebbre nézve a globális negyedévek óta egyre reálisabbnak látszó víziója nyomás alatt tartja a vállalat részvényeinek árfolyamát. Az osztrák olajvállalat esetében nagyon fontos a dízel keresletének várható alakulása, mivel tevékenységét a finomítás dominálja. Az elmúlt hónapokban nem indult meg kínai és a globális konjunktúra, így egyelőre jó értékeltségi szinteken forog a papír.

Az OMV árfolyama 10 havi
 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.