BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig tart ki az orosz gáz mellett az osztrák OMV: igen sokáig

A vállalatnak 2040-ig szól a szerződése a Gazprommal.

Noha Ausztria korábban arról beszélt, hogy már 2027-re leállna az orosz földgázvásárlásokkal, az osztrák gázpiac harmadát felügyelő OMV vezérigazgatója, Alfred Stern bejelentette, hogy a vállalat 2040-ig, a jelenleg is érvényes szerződése végéig nem válna le az orosz gázról.

A Magyar Nemzet írása szerint a fogadkozások ellenére 

Európának nagyon is hiányoznak az oroszországi energiahordozók, ezért sokan akár a szankciók kijátszására is hajlandók.  

Economy Illustration
OMV logo and models of an oil derrick pump jack and oil barrels are pictured in this illustration photo taken in Kyiv on 19 August, 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Ráadásul erre sok esetben nincs is szükség, hiszen az orosz földgázra továbbra sincs kivetve semmilyen szankció, és nem az OMV az egyetlen európai cég, amely hosszú távra elkötelezte magát az orosz gáz mellett. A spanyol Naturgy közműszolgáltatónak például 2038-ig van LNG-szállításáról szóló szerződése a Jamal LNG-vel.

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta azt is, Stern jelezte, hogy bár Ausztria energiaügyi minisztere felszólította a vállalatokat, hogy tegyenek konkrétabb lépéseket az orosz gázimport csökkentése érdekében, a vállalat legnagyobb részvényeseként az osztrák állam a kommunikáción túl nem gyakorolt nyomást a cégre.

A lap írása az olajembargó kijátszása kapcsán is idézi Hortayt, aki egy svájci olajkereskedő társaság dubaji leányvállalatán keresztül világítja meg az intézkedések áthágásának egyszerűségét.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.