Tavaly már azt hihettük, hogy a magas kamatok miatt végleg búcsút inthetünk a növekedési részvényeknek. Senkit sem érdekelnek ilyenkor a jövőbeni hozamígéretek. Ráadásul csak a cash-flow-termelő értékalapú részvényeknek van elég vonezereje elcsalogatni a befektetőket a magas kockázatmentes hozamot ígérő fix kamatozású eszközöktől. Nos, a kapitalizációval súlyozott Russell 3000, mely az amerikai benchmarkot célozza, komoly meglepetést okozott a piacon.

World,Finance,Moeny,Exchange
Fotó: Shutterstock

 A Dow Jones Market Data szerint 

a Russell 3000 Growth index közel 22 százalékponttal felülmúlja értékalapú indextársát, 

ami a második legmagasabb érték a 2001-ig visszanyúló adatok között.

Az olyan szárnyaló technológiai részvények, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon és az Nvidia segítettek idén magasabbra tolni a növekedési indexet a tavalyi vesszőfutása után. Míg az értékindex olyan részvényeket tartalmaz, mint például az Exxon Mobil, a JPMorgan Chase és a Johnson & Johnson.

A Russel 3000 Growth index és a Russel 3000 Value index különbsége. Forrás: FactSet

 

növekedési és az értékalapú részvények rotációja 

látszólag egyszerű. Amíg ugyanis a technológiai szektor növekedési papírjai távoli időpontban ígérnek magas profitot, addig az értékalapú vállalatok jelen időben termelik a casht. Márpedig ha magasak a hozamok, akkor megnő a pénz jelenértéke, s az időben előrehaladva egyre nagyobb hatása van a diszkontfaktornak. Magyarán most a Russel 3000 Value indexnek kellene papírforma szerint felülmúlnia a Russel 3000 Growth indexet.  De a tőzsdén soha semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre látszik.