Az előzetes piaci várakozásoknak megfelelően nem nyúltak a kamatokhoz az európai jegybankárok, s 4,5 százalékon hagyták az irányadó rátát. A közleményt követően az euró gyengült. Christine Lagarde EKB-elnök sajtótájékoztatója délután 3 órakor kezdődött. Az ott elhangzottak hatására visszaerősödött az euró. Míg a forint előbb erősödött, aztán visszagyengült. 

Frankfurt,,Germany,-,March,3,2015:,The,Famous,Big,Euro,Sign
Fotó: Shutterstock

Az euró azt követően kezdett erősödni, hogy az EKB elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kijelentette, nem beszéltek kamatvágásról, s áprilisig csak kevés adat érkezik, márpedig adatvezérelt döntést akarnak hozni. Ami a júniusi kamatvágásra vonatkozó spekulációkat erősíti.  

Bár a kamatvágás időpontját firtató kérdéseket Lagarde elhessegette, mondván,  

most csupán abban értettek egyet, hogy júniusban okosabbak lesznek.  

Arra is kitért, hogy egyelőre nem látják elég bizonyítékát az tartós leszorításának. Mindenesetre, a jegybank figyeli a profitadatokat, a bérek alakulását és  a maginflációt.

Amint az EKB közleményéből kiderült,  a Kormányzótanács úgy döntött, hogy változatlanul hagyja mindhárom irányadó kamatát. Az EKB szakértőinek legutóbbi előrejelzése szerint az inflációt lefelé módosították, különösen 2024-re, ami főként az energiaárak alacsonyabb hozzájárulását tükrözi. Most 2024-re átlagosan 2,3 százalékos, 2025-re 2,0 százalékos, 2026-ra pedig 1,9 százalékos inflációt prognosztizálnak. 

A volatilis energiaköltségek és élelmiszerárak  nélkül számított 

maginflációra vonatkozó előrejelzéseket szintén lefelé módosították: 

2024-re átlagosan 2,6 százalékot, 2025-re 2,1 százalékot, 2026-ra pedig 2,26 százalékot jeleznek. 

A szakértők 0,6 százalékra módosították 2024-re vonatkozó növekedési előrejelzésüket: a gazdasági aktivitás a közeljövőben várhatóan visszafogott marad. Jövőre a gazdaság élénkülésére számítanak. 2025-ben 1,5 százalékos, míg 2026-ban 1,6 százalékos növekedéssel számolnak, amit kezdetben a fogyasztás, majd később a beruházások is támogatnak.

A Kormányzótanács eltökélt szándéka annak biztosítása, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos középtávú célhoz, s továbbra is adatfüggő megközelítést alkalmaznak a kamatok megfelelő szintjének és időtartamának meghatározásakor. 

Előzetesen nem vártak kamatmódosítást az elemzők, annál nagyobb figyelem övezte a jegybanki kommunikációt. Az Equilor elemzői arra számítottak, hogy  adatvezérelt üzemmódban maradnak az európai jegybankárok, de az ülésen megkezdődnek az egyeztetések a kamatvágási ciklus megindításának optimális időpontjáról. Emellett valószínűsítették, hogy mind a növekedési, mind az inflációs várakozást lefelé módosítják az idei évre vonatkozóan. Míg az ING elemzői heves vitát vártak előzetesen, s a jegybanki kommunikáció finomhangolását, ami már a júniusi kamatvágás felé söpörheti tisztára az utat.

A következő kamatdöntő ülést április 11-én tartja az EKB.

Nemcsak a kamatdöntésről kapott kérdéseket

a sajtótájékoztatón az EKB elnöke. Lagarde arról is beszélt, hogy csökkent Európa versenyképessége, ezért indokolt lenne a tőkepiaci unió. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy az orosz jegybank befagyasztott tartalékaiból támogassák Ukrajnát. Az EKB elnöke szerint nem lehet megkerülni a nemzetközi jogot.