Nem festenek jól a hazai kötvényhozamok, messze már az év eleje, amikor még 5,5 százalékon is járt a 10 éves magyar referenciahozam. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki adatai szerint a 10 éves benchmark hozama 6,81 százalék volt, nagyjából ott tartózkodik, ahol november végén. Mindez azt jelenti, hogy az államadósság finanszírozása drágább, mint három hónappal korábban.

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A német államadósság befektetői 10 éves időtávra beérik évi 2,39 százalékkal, míg az amerikai 10 éves kötvény hozama 4,36 százalék. Az utóbbi az év eleji 3,8 százalékról kapaszkodott vissza a jelenlegi szintekre, így ilyen szempontból nem meglepő a magyar hozamok emelkedése, egyébként az amerikai hozamugrással magyarázta a hazai folyamatokat Kurali Zoltán is, az ÁKK vezérigazgatója. 

A magyar kötvénypiacon most az a nagy kérdés, hogy az eredeti finanszírozási terv módosítása miatt keletkező többletkínálat mennyire lesz hatással a hozamokra. Mint ismert, 

Az ÁKK vezérigazgatója jelezte, hogy a hozamgörbe egyik részét sem szeretnék megterhelni, ezért a többletigényt úgy teljesítik, hogy több helyen emelnek csak kisebb mennyiséget a kibocsátáson.

Csütörtökön aukciót tartott az ÁKK, ez volt az első teszt a módosított finanszírozási terv bemutatása óta. A kereslettel nem volt gond, az ÁKK 3-szor 10 milliárd forintnyi kötvényt vitt piacra, 3, 5 és 10 éves futamidőre. Ajánlat azonban nem 30, hanem 160 milliárd forintnyi érkezett, a kibocsátó ezért meg is emelte az értékesítést 66 milliárd forintra. Az azonban látszott, hogy 

a hozamelvárás nőtt a befektetők részéről,

az aukciós átlaghozamok 30-40 bázisponttal voltak magasabbak, mint az előző aukción. A 3 éves futamidőre a hozam 6,79 százalék volt, az 5 évesre 6,77 százalék, míg a 10 évesre 6,8 százalék. 

 

Régiós összevetésben a magyar hozam magasnak számít, így fest a 10 éves benchmark állampapírok hozama:
– Románia: 6,59 százalék
– Csehország: 3,99 százalék
– Lengyelország: 5,44 százalék 
– Magyarország: 6,8 százalék

Fontos mutató változott: visszaelőzte Romániát Magyarország

Hosszú idő után már nem a magyar államadósság finanszírozása a legköltségesebb a régióban: a hazai kötvényhozamok már alacsonyabbak a romániainál.