BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Revolut hatalmas pénzt készül beszedni

A brit fintech ötszázmillió dolláros részvényeladásra készül, ami negyvenmilliárd dollárra értékelheti a digitális pénzügyi szolgáltatót. A Revolut egyre értékesebb.

Félmilliárd dollárért értékesítene részvényeket a Revolut, a tervezett tranzakció minden eddiginél magasabbra, 40 milliárd dollárra értékelné a fintech céget – írja a Finacial Times.

Berlin,,Germany,-,April,21,,2021:,Man,Holding,Revolut,Debit
A Revolut 40 milliárd dollárt érő vállalkozás lehet / Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban épp a bankká alakuláshoz szükséges engedélyre váró, új generációs pénzügyi szolgáltató több közvetítő bankkal dolgozik az ügylet előkészítésén, amely a lap forrásai szerint az alkalmazottak által birtokolt részvényeket is érintené.

Ha megvalósul az ötszázmillió dolláros részvényeladás, az negyvenmilliárd dollárra értékelheti a vállalatot, amely több mint két éve kért banki engedélyt a legnagyobb piacán, az Egyesült Királyságban. 

Ez a szint meghaladná a Revolut korábbi, 33 milliárd dolláros értékelését, amit még az előző, 2021-es forrásbevonás során ért el a digitális pénzügyi és befektetési szolgáltatásokat kínáló cég. Akkor 800 millió dollárnyi tőkét sikerült begyűjteni a piacról, a többi között olyan nagybefektetőktől, mint a SoftBankhoz tartozó Vision Fund 2. vagy a Tiger Global Management.

A brit fintech iparág az elmúlt években finanszírozási válsággal szembesült, a Covid-világjárvány következtében a vállalatértékelések nyomás alá kerültek, mivel a befektetők óvatosabbá váltak. A már egy ideje a tőzsdére lépést fontolgató cég a kedvezőtlen piaci környezetre hivatkozva elnapolta ezt.

A Revolut az Egyesült Királyság legértékesebb startupjának számít, egyike annak a maroknyi pénzügyi alkalmazásnak, amely az elmúlt évtizedben jelent meg Nagy-Britanniában, és amely fizikai fiókok nélkül kínál pénzügyi szolgáltatásokat.

A vállalatot 2015-ben alapították, jelenleg pedig már 40 millió ügyféllel rendelkezik világszerte, ebből kilencmilliót a hazai piac, Nagy-Britannia ad, de már Magyarországon is több mint egymillióan használják a Revolutot. Hazánkban fióktelep létrehozását tervezi a fintech cég.

A társaság 2022-ben 923 millió font árbevételt ért el, a 2023-as forgalom pedig már meghaladhatta az 1,7 milliárd fontot is Nikolay Storonsky alapító-vezérigazgató korábbi elmondása szerint.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.