Aláírták a Polfa-szerződést

Pénzügy

Tegnap sor került a Richter és a Mazowiecki vajdaság képviselője között a GZF Polfa lengyel gyógyszergyár privatizációs szerződésének aláírására. A jogügylet létrejöttére azt követően kerülhetett sor, hogy a lengyel kincstárügyi minisztérium 2002. augusztus 12-i döntése alapján a magyar társaság lett a Polfa privatizációs tenderének győztese.

A tranzakció során új társaság alapítására kerül sor, melyben a lengyel államkincstár a Polfa vagyonának és kötelezettségeinek beviteléért 120 millió zloty értékben 49 százalékos, míg a Richter 125 millió zloty készpénz ellenében 51 százalékos tulajdoni részesedést szerez. A lengyel állam a társaság alaptőkéjének 7,35 százalékát a dolgozóknak fogja átadni, a fennmaradó 41,6 százalékra a Richternek elővásárlási joga van.

A Richter kötelezettséget vállalt arra is, hogy az új társaság öt év alatt 70 millió zlotyi összegű beruházási programot teljesít. A magyar cég vállalta a foglalkoztatottak létszámának középtávú megőrzését. A tranzakcióval a Richter és az új társaság a lengyel piac 2 százalékát uralja. (VG)

A jövő évi költségvetésből sem maradnak ki a nagyvárosok

A kormány támogatásával 4400 milliárd forintnyi beruházás jött létre és zajlik jelenleg is a magyar nagyvárosoknál – jelentette ki Varga Mihály.

Magyar cég is versenyben van a futballvilág legígéretesebb startupjai között

A nemzetközi labdarúgás legfontosabb üzleti seregszemléjén is felfigyeltek a magyar szurkolói képküldő alkalmazásra.

Kilenc éves mélyponton az euróövezet májusi áruexportja

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Hitelbiztosító: 40 éve nem volt ekkora válság

A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés.
Világgazdaság Piactér