TŐKEBEFEKTETÉSEK Még mindig túlsúlyban vannak az első generációs családi vállalkozások

Minőségi menedzsment és átlátható működés kell az M&A-piac fellendüléséhez

Befektetés | Pénzügy | Vezető
A magyar piac nem túl nagy, az eladásra váró cégek zöménél még mindig súlyos probléma a generációváltás, és több lehetőséget kell biztosítani a tehetséges és tapasztalt menedzsereknek.

Miközben a korábbi évekhez képest jelentős mennyiségű kockázati és magántőke keresi a megfelelő befektetéseket, Magyarországon nem nőtt érdemben az M&A-aktivitás, a hazai cégek számára még mindig nehezen elérhető ez a lehetőség a forrásbevonásra – vélekedik az M&A-piacon számos sikeres tranzakciót lebonyolító Bird & Bird ügyvédi iroda partnere, Siegler Konrád. A szakember szerint miközben – például a Hiventures révén – már az állami hátterű intézmények is aktívak a hazai piacon, nehéz megfelelő cégeket találni, még akkor is, ha egyes befektetők szándéka kifejezetten az, hogy Magyarországon költsék el a pénzüket.

A magyar vállalkozásoknak alapvetően fontos lenne, hogy rendelkezzenek megfelelő pénzügyi szakértelem birtokában lévő, jól képzett menedzsmenttel, és hogy biztosítsák a transzparens működés feltételeit, többek között annak érdekében is, hogy vonzók legyenek a kockázati- és magántőke-befektetők számára.

Siegler Konrád szerint e tekintetben a csehországi vagy a lengyel vállalati piac rendszerváltást követő kiépülése kedvezőbb, hiszen ott szerencsésebben alakult a hazai tőke megerősödése, továbbá már a korábbi években is nagyobb hangsúlyt kapott a tőzsdére menetel, a tőzsdei jelenlét és az azzal járó átlátható gazdálkodás. Ebből a szempontból is nagyon pozitív a Budapesti Értéktőzsde és új tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank azon törekvése, hogy különböző programokkal és kedvezményekkel – így például a Londoni Értéktőzsde ELITE projektjéhez való aktív csatlakozással – felpörgesse a magyar tőzsdét és a hazai tőkepiacot.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt csaknem három évtizedben itthon működő magyar vállalkozások jelentős része generációváltás előtt áll, az átállás pedig – tekintve, hogy a tulajdonosok zöme első generációs vállalkozó – nehéz döntéseket igényel üzleti és érzelmi szempontból egyaránt, és valószínűleg csak lassan, lépésről lépésre fog végbemenni.

Ma Magyarországon a vállalati szektor egészében még mindig túlsúlyban vannak a családi jellegű vállalatok, ez pedig azzal jár, hogy a cégek jelentős részénél nincs megfelelően kiépített menedzsmentszerkezet – emlékeztet Szabó Pál, az iroda akvizíciós (M&A) területért felelős partnere. Ez a probléma abban is megmutatkozik, hogy sokszor hiányoznak azok a pénzügyi ismeretek, amelyek a kockázati és a magántőke által történő forrásbevonásokhoz szükségesek, márpedig a tőkebefektetések terén a döntések jelentős részéhez ez a tudás nélkülözhetetlen – érzékelteti Szabó Pál, miért is lenne rendkívül fontos, hogy a jövő vállalkozói már az iskolapadban megszerezzék a pénzügyi alapkompeten­ciákat.

Sazbó Pál (b) és Siegler Konrád
Forrás: Móricz Sabján SImon

Ez a speciális magyar helyzet a másik, a vásárlói oldalon is nehézséget okoz, hiszen a fenti vállalkozói struktúra következtében menedzsmenthiány tapasztalható a hazai piacon. Miután a befektetőknek általában át kell alakítaniuk a megszerzett cégek működését, fontossá válik a megfelelő kompetenciákkal rendelkező vezetői réteg.

Talán ezért is van az, hogy hazánkban ritka megoldás a menedzsmentkivásárlásos cégfelvásárlás.

Ám itt is vannak pozitív példák, mint amilyen az iroda részvételével nemrég lebonyolított Tungsram-tranzakció, melynek keretében a GE Hungary világítástechnikai üzletágát a cég egyes korábbi vezetői vásárolták meg. Aligha lehet véletlen, hogy itthon a kockázati és a magántőke inkább a startupok felé, vagy az olyan, gyorsan változó iparágak felé fordul, mint az IT- vagy a biotechnológia. Ezek a területek ugyanis evidens módon keresik és gyűjtik be a kiemelkedő képességű és képzettségű, ambiciózus, vállalkozószellemű és progresszív hozzáállású tehetségeket.

A kockázati- és magántőkealapok fontos szerepet játszanak a fejlett gazdaságok életében, mivel képesek nagyon jelentős aktivitást, magas szintű vállalatirányítást és hatékony, profitorientált működést biztosítani a portfóliócégeknek. Ezért lenne nagy szükség az aktívabb jelenlétükre Magyarországon is – tette hozzá Szabó Pál.

Azzal kapcsolatban, hogy a befektetői oldalon miért sikeresebbek a lengyel vagy épp a cseh tőkealapok, Siegler Konrád az indulás már említett különbözőségei mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy

a tőkealapok létrehozásához és vezetéséhez szükséges kompetenciák és a tőkepiaci tudás terén is erősítenünk kell.

A tőkepiacokon példaként szolgáló Egyesült Államokban és egyes nyugat-európai piacokon nő azon tanácsadó cégek szerepe, amelyek az akvizíciós tőkealapok speciális tudását biztosítják. Az ügyvédi irodák például külön úgynevezett fund formation csapatokkal, tehát a tőkealapok létrehozására, befektetési stratégiájuk meghatározására és strukturálására specializált jogi tanácsadókkal rendelkeznek abból a célból, hogy már az alapok megszületésénél átadják azt a jogi tudást, amely a későbbi sikeres működéshez szükséges.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A Nébih elégedett a fagylaltkészítők munkájával

Biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok, de ezekben az időkben érdemesebb is odafigyelni az elkészítésre.

Sok kkv nincs tisztában azzal, hogy innovációt valósít meg az ötleteivel

Az európai átlag fele, 21 százalék hasznosul az innovatív projektekből Magyarországon.

Felülírta a diákok terveit a járvány

Az idei nyárra eredetileg tervezett nyaralások és fesztiválok helyett elsősorban barátaikkal találkoznak vagy otthon ütik el az időt a hazai egyetemisták és főiskolások.

Csökken az önkormányzatok mozgástere

Becslések szerint 2021-ben 150-200 milliárd forinttal kevesebb adóbevételük lehet a településeknek, mint 2019-ben volt.
Világgazdaság Piactér