Búcsút int a dollárcsekknek az OTP

Pénzügy

Az OTP Bank június 15-ével, tervei szerint átmeneti jelleggel megszünteti az amerikai dollárban kibocsátott bankcsekkek beváltását. A csekkek amerikai elszámolását biztosító partnerbank ugyanis meglehetősen szoros határidővel felmondta az erre vonatkozó szolgáltatási szerződését – közölte a Világgazdasággal az OTP sajtóosztálya. E lépés a legnagyobb hazai pénzintézet tudomása szerint azért következett be, mert az Egyesült Államokban bejegyzett pénzügyi szolgáltatók (köztük a Bank of America, a Bank of New York és a Wells Fargo ) által külföldi pénzintézetek részére nyújtott csekkelszámolási szolgáltatásokat érintő amerikai jogi előírások olyan terheket rónak e szolgáltatókra, amelyek mellett már nem éri meg nekik ezzel bibelődni.


Hasonló okokból a közelmúltban több magyarországi pénzintézet is kénytelen volt korlátozni a dollárcsekkek beváltását. A Raiffeisen Bank például már 2013. szeptember 10. óta nem váltja be az amerikai dollárban kiállított bankcsekket, mert – mint honlapján olvasható – a beváltásban közreműködő partnerbankja e termékkel kapcsolatos szolgáltatása megszűnt.


Az OTP hangsúlyozta, hogy a dollárcsekkek elszámolására vonatkozó korlátozást hatályos üzletszabályzata alapján vezette be. Eszerint a hitelintézet kizárólag azon csekkek elszámolását vállalja, melyek megfelelnek a jogszabályban rögzített, vagy a bank által ismert alaki és tartalmi követelményeknek; a csekket (a kedvezményezett megnevezését nem tartalmazó utazási csekk kivételével) az azon megjelölt kedvezményezett, illetve rendelvényes nyújtja be elszámolásra, valamint a csekk megtérülését az OTP az általános banki gyakorlat alapján biztosítottnak látja.


Döntését az OTP nem tekinti véglegesnek, törekszik arra, hogy más amerikai partnerbankkal elszámolási megállapodást kössön. Ám a jelenlegi amerikai piaci körülmények között erre nem tudtak határidőt megjelölni. Áthidaló megoldásként azt javasolják, hogy csekk helyett inkább az átutalást válasszák. Így tett annak a kft.-nek a tulajdonosa, akinek összesen közel egymillió forint értékű négy, amerikai egyetemek által kiállított bankcsekkjét az OTP Nádor utcai központi fiókjában már múlt pénteken sem váltották be, noha a szolgáltatás megszüntetése csak június 15-től hatályos. Hétfőn ugyan telefonon közölték vele, hogy tévedés történt, és a határidőig még beváltják a csekkjeit, de addigra már kérte partnereit, hogy inkább utalják át a neki járó összegeket.

Az élelmiszer-gazdaság a legjobb befektetés

A beindult fejlesztések már a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékonyságának javulásában is látszanak.

Jövőre elkészül a BorsodChem új üzeme

Két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik a BorsodChem, és 2020-ban egy új termékkel állna elő.
Világgazdaság Piactér