Egyelőre kifulladni látszik a forint erősödése

Napi tipp | Pénzügy
A csütörtöki nagyobb erősödés után kifulladt pénteken a forint ereje. Az euró árfolyama a 294-es szintről fordult, ma reggel 296 forint körül áll az euró kurzusa. Felfelé 298, majd 300 forint körül láthatóak szintek, írják az Erste elemzői.

A pénteki napon már nem tudott tovább erősödni a forint. Csütörtökön még az EKB kamatcsökkentésére (és a betéti kamat esetlegesen negatívba vágására) még jelentősebben erősödött a hazai fizetőeszköz, de a pénteki hírre, miszerint nem olyan egyszerű ügy a Túlzott Deficit Eljárásból való kikerülés, inkább esett a forint. A további várható kamatcsökkentés, illetve az esetlegesen újra felmerülő, jegybanki politikával kapcsolatos bizonytalanság inkább gyengíti a forintot, miközben a pozitív folyó fizetési mérleg és az, hogy a választások miatt valószínűleg kevésbé akarja a kormány bevállalni a gyengébb forintot, arra utal, hogy tartós és érdemi forintgyengülés sem igazán valószínű.


A pénteki nap újabb, jelentős hozamcsökkenést hozott. A 10 éves referencia állampapír hozam már 5 százalék alatt jár. A hozamok a három hónapos papír kivételével 1-24 bázisponttal csökkentek.


Nemzetközi helyzetkép:


A nemzetközi devizapiacon pénteken csak átmenetinek bizonyult a dollár erősödése, ami a vártnál jobb munkaerő piaci adatok után kezdődött. Az EUR/USD árfolyam végül 1,3065-ről 1,3114-re emelkedett. Az adatok megjelenése után a jen is nagyot gyengült a dollárral szemben, majd ma a 99 fölötti árfolyamról enyhén visszakorrigált. Észak felé vették az irányt a tengerentúli tőzsdék, az S&P500 index 1.600 pont felett zárt (Dow 0,96 százalék, Nasdaq 1,15 százalék, S&P500 1,03 százalék). A nyugat-európai börzéken is erős emelkedést láthattunk, a DAX új lokális csúcsra kapaszkodott (FTSE100 0,93 százalék, DAX 2,01 százalék, CAC40 1,41 százalék). London ma zárva tart. A hét első kereskedési napján a főbb ázsiai indexek emelkedni tudtak, a Hang Seng 1,08 százalékkal, a Shanghai index pedig 1,025 százalékkal került magasabbra. A japán tőzsde továbbra is zárva tartott. Mára is jutott egy kínai BMI adat, ez úttal a HSBC publikálta a szolgáltató szektor BMI értékét. Az adat gyengébb lett a vártnál. Az árupiacon az amerikai WTI kőolaj ára 96 dollár fölé emelkedett, köszönhetően az izraeli hadsereg Szíria elleni támadásának. Az arany árának alakulásában nem volt jelentős változás, a fizikai kereslet tartja az árat, míg a pénzügyi eszközöket adják a befektetők. Mind az amerikai, mind a vezető európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.


Friss hazai és nemzetközi hírek:


Az USA-ban a nem-mezőgazdasági munkahelyek száma a várt 145 ezer helyett 165 ezerrel nőtt áprilisban, míg a februári adatot 268 ezerről 332 ezerre, a márciusi adatot pedig 88 ezerről 138 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett 7,5 százalékra süllyedt az előző havi 7,6 százalékról. 2008 decembere óta nem volt ilyen alacsony a mutató. Az ISM szolgáltató szektor-beli beszerzési menedzser-index viszont a vártnál gyengébb lett, 54,4 pontról 53,1 pontra csökkent áprilisban, miközben a konszenzus 54,1 pont volt.


Az Európai Bizottság rontotta az Eurózóna 2013-ra vonatkozó növekedési várakozásait, a korábban várt 0,3 százalékos visszaesést 0,4 százalékos visszaesésre módosították.


Portugáliában újabb megszorító csomagot jelentettek be pénteken. A 4,8 milliárd eurós csomag keretében 65 évről 66 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, megválnak 30 ezer közalkalmazottól, és a 35 órás munkahét 40 órára nő.


A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene éves szinten 2,8 százalékos csökkenést mutatott a februári 1,1 százalékos csökkenés után. Mi -2,2 százalékra számítottunk. A februárinál rosszabb éves dinamikára lehetett számítani, hiszen a tavalyi bázis magas volt. Ennek ellenére az adat kisebb csalódást jelent.


Pénteken tette közzé az Európai Bizottság tavaszi jelentéseit a tagországokra, így Magyarországra vonatkozóan is. Dacára a 2012-es rekord alacsony költségvetési deficitnek, a Bizottság szerint az idei évben a hiány ismét eléri a GDP 3 százalékát, jövőre pedig a 3,3 százalékát. Olli Rehn szerint a Túlzott Deficit Eljárás (EDP) alól való kikerüléshez további kiigazító lépések prezentálására lesz szükség a kormányzat részéről.


Heti kitekintő:


USA: Gyakorlatilag teljesen üres a makronaptár az előttünk álló héten. Egyedül csütörtökön érdemes egy pillantást vetni a szokásos heti munkanélküliségi adatokra. Érdekes lehet még Ben Bernanke Fed elnök pénteki beszéde egy konferencián. Miután azonban a múlt szerdán került sor a Fed kamatdöntés bejelentésére, illetve a további monetáris politikával kapcsolatos tervek ismertetésére (a jegybank kész változtatni az eszközvásárlások ütemén, ha a gazdasági adatok ezt indokolják), ehhez képest a pénteki beszéd várhatóan nem fog nagy újdonságokat tartalmazni.


Magyarország: A mai márciusi előzetes kiskereskedelmi forgalmi adatok után, kedden az előzetes ipari termelési, pénteken pedig az előzetes külkereskedelmi mérleg adatokat publikálja a KSH márciusra vonatkozóan. Lényegében ezek lesznek az utolsó fontosabb makrogazdasági adatok, melyekből az első negyedéves GDP alakulására vonatkozóan tudunk majd következetéseket levonni. Az autógyártás növekvő teljesítménye márciusban hó/hó alapon pozitív ipari termelési számokat sugall, ez azonban csak arra lehet elég, hogy az eddigi negatív igazított éves indexet a stagnálás közelébe tolja. A külkereskedelmi többlet várakozásunk szerint 625 millió eurót tehetett ki márciusban. A fentebb említett konjunktúra-adatok mellett kedden délután az államháztartás mérlegének előzetes áprilisi adatait ismerhetjük meg.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.

Manny Pacquiao rendet tesz az influenszerek között

A box és a politika után most a fintech piacon készül hatalmas dobással a Fülöp-szigeteki sportoló.
Világgazdaság Piactér