Erőre kaphat az angol font

Pénzügy | Stratégia
Az elmúlt évek egyik leggyengébben teljesítő devizája volt az angol font, azonban könnyen lehet, hogy hamarosan véget ér a vesszőfutása.

Már a brit népszavazás előtt elkezdett gyengülni a fizetőeszköz, ezt követően begyorsult az esés. Míg 2015 végén 440 forintot kellett adni egy angol fontért, jelenleg 360 forintot, tehát közel 20 százalékot veszített az értékéből másfél év alatt.


A laza monetáris politika mellett az Európai Unióból való kilépés folyamata volt a fő ok az esés mögött, erre a befektetők masszívan pozicionálták is magukat, a font esésére fogadó spekulatív short pozicionáltság a mindenkori csúcsra emelkedett.


Az elmúlt héten hivatalosan is elindították a britek az EU-ból történő kilépés folyamatát, a font azonban már nem gyengült tovább a hírre.


Az egyik legfontosabb érv a font gyengesége mellett az ország folyó fizetési mérlegének rendkívül magas, a GDP 4-5 százalékát is elérő hiánya. Ennek javulása sokat segíthetne a font árfolyamán is, de az is elég lehet egy nagyobb mozgás elindításához, ha az óriásira duzzadt short állományt elkezdik lezárni.


Nagy kérdés, hogy a tárgyalások során milyen egyezményeket sikerül megkötni az EU-val. Az mindenesetre biztosra vehető, hogy egy nagyon lassú folyamat elé nézünk. A piac pedig elég pesszimista, egy igen negatív forgatókönyvet áraztak be, így könnyebb lehet majd pozitív meglepetést okozni. A technikai kép is kedvezően alakul, 2015 óta ugyan egy csökkenő trendben haladt a devizapár, az elmúlt napokban azonban megtörte a csökkenő trendet, és egy közel féléves bázisépítésből indult el felfelé az árfolyam. Az elsődleges célárfolyam 375 forint, de hosszabb távon elérhető lehet akár a 390–400 forintos tartomány is.

Nagyot szólhat az idén Kína és Hongkong tőzsdei együttműködése a kisbefektetők számára

Az Egyesült Államok tőzsdéin jelen lévő technológiai vállalatok közül majdnem kéttucatnyit jegyeztek be a hongkongi tőzsdén január közepéig.

Most kell megalapozni a jövő munkaerő kínálatát

Gyerekeink 65 százaléka olyan munkakörben dolgozhat a jövőben, amely ma még gyakorlatilag nem is létezik.
Világgazdaság Piactér