Hathatnak az uniós források

Hitel | Pénzügy

Az egyelőre a hazai lízingpiacból közel 9 százalékos szeletet kihasító gép- és eszközlízingtől várják a legdinamikusabb növekedést a szakértők az uniós csatlakozást követően. Számos olyan nehézség látszik ugyanis megoldódni a belépés által, mely ma még több potenciális felhasználót akadályoz a szolgáltatások igénybevételében – magyarázzák a piaci szereplők.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára az igényelt termékek specialitása, illetve a finanszírozó kockázatának lefedezése miatt szükséges másodlagos forgalmazási lehetőségek korlátoltsága jelentett akadályt, erre azonban az uniós támogatással működő projektek már megoldással szolgálhatnak. Az idén az erre a területre szakosodott Budapest Lízing indított útjára egy olyan konstrukciót, amely az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatásával az eddigieknél szélesebb kör számára teszi hozzáférhetővé a termékeket.

A lízingelő vállalatok számára kedvező folyamatokat indíthat be az uniós taggá válás a verseny fokozódásával is. A piaci szereplők számának növekedésével a Raiffeisen csoport is számol, annak mértékét azonban a piac relatív kis mérete miatt nem várják jelentősre. A kamatok várhatóan drasztikus csökkenést nem tudnak majd felmutatni, hiszen azok mértéke elsősorban nem versenyhelyzet, hanem költséghatékonyság és kockázat függvénye.

A Raiffeisen csoport arra számít, hogy a csatlakozással erősödhet a közvetlen import jelentősége, így a lízingcégeknek fel kell készülniük bizonyos mértékű külkereskedelmi tevékenységre. Bizonyos gyártóknál előtérbe kerülhet az egységes piacra szánt márkafinanszírozás, így szűkülhet a hagyományos “külső” finanszírozók mozgástere.

A Budapest Lízing példájából kiindulva úgy tűnik, hogy az uniós források több társaság számára is megoldást jelenthetnek a kkv-k lízingképességének megalapozásában. A Budapest Lízing vezérigazgatója, Báti Balázs úgy látja: az általuk már megszerzett forrás többek között egy szélesebb gépkereskedői hálózat kiépítésére is alkalmas lehet, ami segítheti a lízingből visszamaradt gépek mihamarabbi értékesítését. A lízingcégek gyakran azért korlátozzák tevékenységüket egy meghatározott szakterületre, illetve az ott alkalmazott gépekre, mert azok további értékesítésének lehetőségei kedvezőbbek más területek eszközeinél. A banki hátterű lízingcégeknél további komoly gondok forrását jelentheti, hogy szigorú kockázatvállalási szabályaik miatt számos kérelmezőt el kell utasítaniuk. A piacon így jelen lévő anomáliák felszámolásában segít, hogy az EU már korábban lehetővé tette, hogy a bankok lízingkonstrukciók mögé is hitelkeretet állítsanak. (LG)

Matolcsy György: Magyarország óriási tartalékokkal rendelkezik

AZ MNB elnöke szerint Magyarország már egy másik ország 2019 őszén, mint volt egy évtizeddel ezelőtt.

Cafeteria: állták a cégek az év eleji változásokat

A hazai nagyvállalatok a béren kívüli juttatások szabályozásának év eleji módosítása után is a megszokott módon jutalmazzák munkavállalóikat.
Világgazdaság Piactér