Nem győzték meg a befektetőket az egyre apadó amerikai olajkészletek

Pénzügy | Pénzügyi Hírek
Zuhanni kezdett az olaj ára arra a hírre, hogy másfél hónapja folyamatosan apadnak az amerikai olajkészletek.

Zsinórban hatodik hete csökkennek az amerikai olajkészletek. Az Energiainformációs Ügynökség (EIA) tegnapi adatai szerint az augusztus 4-ig tartó héten a tartalék 6,45 millió hordóval lett kevesebb, pedig a szakértők csak 2,7 millió hordós csökkenésre számítottak. A WTI árfolyama, amely tegnap már túl volt egy 1,5 százalékos emelkedésen, ismét zuhanni kezdett.

A készletek csökkenéséhez hozzájárult, hogy egyre kevesebb kút üzemel az Egyesült Államokban: a Baker Hughes adatai szerint az augusztus 4-ig tartó héten néggyel csökkent az aktív kitermelő egységek száma. Szintén a készletcsökkenés irányába hatott, hogy Szaúd-Arábia korábban bejelentette: augusztusban jelentősen visszavágja az Egyesült Államokba irányuló olajexportját. Pedig már júniusban is az idei átlag alatt szállítottak: az EIA adatai szerint az év első öt hónapjában csak három olyan hét volt, amikor napi egymillió hordó alatt volt a szaúdiaktól érkező olajimport. Június–júliusban azonban már csak két olyan hét volt – köztük a legutolsó, július végi hét –, amikor az import elérte a napi egymillió hordót, sőt június közepén alig haladta meg a heti 500 ezret. Ezt ellensúlyozandó, július második és negyedik hete között duplájára, napi egymillió hordó fölé nőtt az Irakból érkező behozatal.

A kereskedőket azonban elbizonytalaníthatja, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) aggódik a kitermeléscsökkentési megállapodásban rögzített kvótarendszer miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint júniusban az OPEC megfelelési rátája 78 százalékra, az OPEC-en kívüli, de a megállapodásban részes államok rátája pedig 82 százalékra csökkent. A szervezet illetékesei szerint a megfelelési ráta különösen Irak és az Egyesült Arab Emírségek esetében nagyon alacsony. A mutató feljebb tornászása volt a témája a megállapodásban részes államok hét elején tartott abu-dzabi megbeszélésének is, amely után a felek közleményben csupán annyit közöltek: a következtetések, amelyekre a tanácskozáson jutottak, segítenek feljebb tornászni a megfelelési mutatót.

15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér