Paritásba kerül az euró-font?

Pénzügy | Stratégia

A brit jegybank monetáris tanácsa 2007 óta nem állt olyan közel a kamatemeléshez, mint a 2017. június 15-i ülésén: akkor a jelen lévő nyolc szavazó tagból hárman 25 bázispontos kamatemelésre szavaztak. Az emelés mellett a tavasszal megugró infláció, illetve az emelkedő inflációs várakozások szóltak. A mai kamatdöntő ülés előtt érdemes áttekinteni a legfontosabb tényezőket.

Júniusban megtorpant az áremelkedési dinamika, az inflációs ráta 2,5 százalékra süllyedt a korábbi 2,9 százalékról; a gyengébb font hatása lassan eltűnhet az éves alapú mutatóból. A font az EU-s tagságról szóló népszavazást követően került gyengülő pályára más devizákkal szemben; ez fokozatosan emelte az inflációs mutatót. Az idei második féléves inflációs mutatók a magasabb bázis miatt csökkenhetnek, és a későbbiekben is alacsony szinten maradhatnak.

A munkaerőpiaci tendenciák egyelőre mérsékelt kockázatot jelentenek a maginfláció esetleges növekedésével kapcsolatban: a munkanélküliség historikus mélyponton áll, ám a béremelkedés üteme visszafogottan alakul, és távolabbra tekintve is így maradhat. A gazdasági növekedés oldaláról nézve sem sietős a kamatemelés. A brit kilépés körüli tartós bizonytalanság visszafogja a vállalatok beruházási kedvét, ami a gazdasági kilátásokat rontja középtávon. Az üzleti és a fogyasztói hangulatindexek a tavaly júniusi népszavazás után átmenetileg emelkedtek, ám idén az üzleti várakozások az optimista hangulat fokozatos eltűnését és a gazdasági növekedés megtorpanását tükrözik. 2017 első felében 1,9 százalékos éves alapú expanziót mutatott a gazdaság, az év egészét tekintve 2 százalék körüli maradhat a bővülés üteme.

A brit jegybank a kamatdöntő ülésen friss gazdasági prognózisokat is közöl: a makrogazdasági kilátásokkal párhuzamosan a GDP-re és az inflációra vonatkozó prognózisát mérsékelheti, ami tovább gyengítheti a fontot az euróval szemben. A kamatemelési várakozások mérséklődésével és a politikai bizonytalanságok fokozódásával párhuzamosan az EUR/GBP árfolyam ősszel közelebb kerülhet a paritáshoz.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A jövő évi költségvetésből sem maradnak ki a nagyvárosok

A kormány támogatásával 4400 milliárd forintnyi beruházás jött létre és zajlik jelenleg is a magyar nagyvárosoknál – jelentette ki Varga Mihály.

Magyar cég is versenyben van a futballvilág legígéretesebb startupjai között

A nemzetközi labdarúgás legfontosabb üzleti seregszemléjén is felfigyeltek a magyar szurkolói képküldő alkalmazásra.

Kilenc éves mélyponton az euróövezet májusi áruexportja

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Hitelbiztosító: 40 éve nem volt ekkora válság

A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés.
Világgazdaság Piactér