Új törvényt kapnak a magyarországi biztosítók

Biztosítás | Pénzügy
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az Országgyűlés elé a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvényjavaslatot.

Az új jogszabályra a javaslat indoklása szerint azért van szükség, mert a szektor a jelenlegi, 2003-as keltezésű biztosítási törvény hatályba lépése óta jelentős fejlődésen ment keresztül.


Az új törvényre a biztosítók tőkehelyzetét szabályozó új irányelvek miatt is szükség van. A hitelintézetekre vonatkozó Bázel 2-ként ismert irányelvekhez igazodva az Európai Bizottság 2007-ben beterjesztett egy, a biztosítási szektorra vonatkozó irányelvet, a Szolvencia 2-t. A jelenleg hatályos rendszer, a Szolvencia 1 már három évtizede működik, és szabályai más pénzügyi szektorokkal összevetve elavultnak tekinthetők. A parlament elé beterjesztett törvényjavaslat a Szolvencia 2-t is átülteti a jogrendbe, emellett a hatályos hazai szabályozás egyes elemeit korszerűsíti.


Külön könyvben kaptak helyet a törvényjavaslatban a biztosításközvetítőkre vonatkozó szabályok. A közvetítői szabályozás lényeges változása, hogy a korábban független biztosításközvetítőnek számító többes ügynök a törvény hatálybalépését követően — a tevékenysége jellegéből adódóan — függő biztosításközvetítőnek minősül majd. Azt is szabályozza a törvény, mennyi jutalékot kaphatnak a biztosításközvetítők egy-egy szerződés után.

Öt év alatt megtízszereződött a kivások száma

Január 1-től egy százalékponttal, 11 százalékra csökkent a kisvállalati adó mértéke.

Virginiában is legális lesz a marihuána

Ez az első déli állam, ahol legalizálják a marihuánát.

Holnaptól újra nyitott az e-bike pályázat

Az egymilliárdos kiírásnak a negyedik szakasza indul el.

Leállították az AS Roma stadionjának építését

A pénzügyi, jogi, gazdasági vizsgálatok igazolták, hogy már nincsenek meg a szükséges feltételek, s a projekt befejezése lehetetlenné vált.
Világgazdaság Piactér