Áramra minden pillanatban szükség van

PR | Vállalati Hírek | Vállalatok
A jelenlegi pandémiás helyzet is felhívja a figyelmet arra, ami egyébként is evidens: a folyamatos áramellátás létszükséglet. Ahhoz, hogy Magyarországon állandóan, mindenhol, megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a villamos energia, azaz minden otthonban, üzemben, kórházban vagy intézményben legyen áram, több tényezőnek kell egyszerre működnie.

A villamosenergia-rendszerben mindig annyi villamos energiának kell lennie, amennyit éppen felhasználnak a fogyasztók. Az erőművek által termelt, illetve a külföldről vásárolt (import) mennyiségnek meg kell egyeznie azzal, amennyit az adott pillanatban az otthonok, üzemek, intézmények eszközei igényelnek a megfelelő működéséhez. Az egyensúly fenntartásának alapfeltételei közé tartozik a hazai erőművek termelése, az import-export szaldó, vagyis a Magyarországra bejövő és innen más országba értékesített áram különbsége, valamint a hazai fogyasztás egyensúlyának folyamatos biztosítása. Mindez elsősorban a rendszerirányító MAVIR ZRt. feladata. Ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, olyan piaci szereplőkre támaszkodik, mint a mérlegkör-felelősök, a villamosenergia-termelők, illetve a nagy- és kiskereskedők.

A mérlegkörfelelősök naponta adják be terveiket a MAVIR-nak, Ezeket első körben a rendszerirányító összegzi és ellenőrzi, így kap egy általános képet a villamosenergia-rendszerről. Az adott napon a mérlegkörökben működő erőművek és fogyasztók tény termelése illetve tény fogyasztása többé vagy kevésbe, de el fog térni a mérlegkör felelős által leadott menetrendjüktől. Ezeket az eltéréseket az egyes mérlegkörfelelősök úgynevezett napon belüli menetrend-módosítással igyekeznek csökkenteni. Ekkor a mérlegkörfelelős kereskedők – az előző napi tervezéshez hasonlóan – újra tervezhetik erőműveik menetrendjét, elindíthatnak más termelő berendezéseket, eladhatnak vagy vehetnek más kereskedőktől villamos energiát. Sajnos a leggondosabb tervezőmunka esetén is mindig marad bizonyos mértékű eltérés a terv- és a tényadatok között. A leadott tervek és a tényadatok közötti, még megmaradt különbséget a MAVIR a saját maga által megvásárolt úgynevezett rendszerszintű szolgáltatási tartalékai segítségével egyensúlyozza ki. Rendszerszintű szolgáltatásnak nevezzük azt, amikor egy-egy erőmű kapacitásait megvásárolja a rendszerirányító, és szükséges esetben fel- vagy leszabályozza azokat, vagyis kisebb vagy nagyobb termelésre, esetleg fogyasztásra állítja ezeket az egységeket, attól függően, hogy a rendszerben hiány vagy többlet mutatkozik – ezt nevezik kiegyenlítő energiának.

A nap lezárultával aztán a rendszerirányító mérleget von, áttekinti, hogy az egyes mérlegkörök mennyi áramot termeltek, mennyit fogyasztottak, és ez hogyan viszonyul az előzetes tervekhez. A tartalékok pénzbe kerülnek a MAVIR számára, ezen költségeket a rendszerirányító okozathelyesen tovább hárítja a mérlegkörfelelősök felé, egy előre rögzített algoritmus szerint, a terv- és tényadatok eltérése alapján. Vagyis azok a mérlegkörfelelősök fizetnek többet, akik jobban eltértek az előzetesen leadott menetrendjeiktől. A mérlegkörbe tartozó termelőkkel, illetve fogyasztókkal viszont már a mérlegkörfelelős számol el az egyedi megállapodások alapján. Az így fizetett kiegyenlítő energia általában lényegesen drágább, mint az erőművekben terv szerint termelt, vagy a piacon előre vagy akár napközben megvásárolt villamos energia, így az összes szereplőnek érdeke a pontos előre tervezés, és ezáltal a kiegyenlítő energia volumenének minimalizálása.

A mérlegkörfelelősök általában egyben villamosenergia-nagykereskedők is. Azon nagykereskedők pedig, amelyek a teljes energetikai palettán érdekeltek – vagyis erőművekkel szerződnek, esetleg saját erőművük is van, illetve portfoliójukban megtalálhatók lakossági vagy céges fogyasztók is – az importot lehetővé tevő határkeresztező kapacitásaik által, a pontos tervezéssel és a változásokat figyelembe vevő napközbeni menetrend módosításaikkal jelentős mértékben hozzá tudnak járulni a teljes villamosenergia-rendszer egyensúlyához. Segítségükkel a rendszerirányítónak „csak” kisebb eltéréseket kell kezelnie. Az ellátásbiztonság szempontjából külön előny, ha a hazai nagykereskedő külföldön is végez nagykereskedelmi tevékenységet és külföldi mérlegkörei is vannak – amelyek az adott országban látnak el hasonló, egyensúlyi szerepet. A különböző országokban működő, saját kereskedelem és mérlegkörök, illetve a hazai mérlegkör közötti kereskedelem egyszerűbb folyamatot jelent, vagyis az eltéréseket az ilyen kereskedő lényegesen könnyebben tudja korrigálni az export-import menetrendek módosításának segítségével.

Fotó: GettyImages

A hazai piacon az MVM Partner Zrt. az egyik legnagyobb nagykereskedő, illetve a legkiterjedtebb mérlegkör felelőse. Mivel messze a legszélesebb körű termelői portfólióval rendelkezik, így számos módon járul hozzá az álladó és biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. A társaság Magyarországon olyan piaci mérlegkörrel rendelkezik, amelyben nagyerőművek, kiserőművek, megújuló termelők, fogyasztók és kereskedők is jelen vannak. Magyarországon kívül, az európai régióban, összesen 14 országban rendelkezik kereskedelmi engedéllyel, és működtet mérlegköröket az MVM Partner Zrt., vagy leányvállalatai.

A vállalat jelentős mennyiségű villamos energiával látja el a főként lakossági fogyasztókat kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat, illetve a felhasználók felé áramot értékesítő NKM Energia Zrt.-t is. Az MVM Partner Zrt. 0-24 órában működtett menetrend-módosítási és kereskedelmi szolgálatot. Ez a szolgálat folyamatosan figyeli a mérlegkörben történő terv-tény eltéréseket és ennek megfelelő napközbeni módosításokat, kereskedelmi tevékenységet végez az eltérések minimalizálása érdekében. Ezeken túlmenően az MVM Partner Zrt. a fel nem használt kapacitásaiból rendszerszintű szolgáltatásokat, kiegyenlítő szabályozási termékeket is értékesít a rendszerirányító részére, amelyek a villamosenergia-rendszer stabilitása, illetve az ellátásbiztonság szempontjából kiemelten fontosak.

Fotó: MVM

 

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Több mint hatvanezren jelentkeztek vakcinatesztelésre Moszkvában

A kipróbálás alatt álló védőoltást eddig 700 embernek adták be, akik valamennyien jól érzik magukat.

Fertőzött gyermeket találtak egy harmadik kerületi óvodában

Egy, a Pitypang Művészeti Óvodába járó gyermek igazolt koronavírus-fertőzöttségéről értesítették a harmadik kerületi önkormányzatot.
Világgazdaság Piactér