Hogyan segíthet az adat a gyógyulásban?

PR
A digitális egészségügy alapjait bő két éve fektette le az állam, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) 2017. november elsején indult. Idén októberig – a hivatalos tájékoztatás szerint – összesen több mint tízezer egészségügyi szolgáltató közfinanszírozott kórház, járóbetegellátó, háziorvos és házi gyermekorvos csatlakozott, így már 26 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár használja az EESZT-t. Január 1-jéig pedig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell, június 1-jétől pedig már adatot is kell rögzítenie a felhőbe. Ez azt a célt szolgálja, hogy a magán és az állami szolgáltatók között létrejöjjön az azonnali információcsere, mert a betegadatok elengedhetetlenek a későbbi diagnosztikához és terápiához.

Már az első évben több mint százmillió betegdokumentum, ellátási esemény és eRecept került a rendszerbe. Ma már elmondható, hogy a Térbe naponta 200 ezer betegadatot és ellátást rögzítenek, valamint 800 ezer eReceptet kezelnek.

Az EESZT szolgáltatásaival jelentősen javítható a betegellátás hatékonysága, az orvosok sokkal több információt látnak a betegről, például leleteket, más kezelőorvosok által felírt gyógyszereket, és azt is, hogy a beteg nem váltotta ki a gyógyszereket. Utóbbiból így az is kiderülhet, hogy nem a kiírt terápia, hanem annak alkalmazásának elmaradása miatt nem javul a beteg állapota. Az eRecept szinte ugyanúgy működik, mint a korábbi papírrecept: felírja az orvos, vagyis bekerül a Térbe, és erről ad egy igazolást, amellyel ki lehet váltani. Abban az esetben viszont, ha a beteg saját maga megy a gyógyszertárba, akkor eSzemélyivel (vagy személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával) kiválthatja, nincs szükség a felírási igazolásra. Mindez addig lesz így, amíg nem fejeződik be az eRecepthez kapcsolt meghatalmazási rendszer kialakítása.

Az e-egészségügyi rendszer továbbfejlesztése folyamatos, és csakúgy, mint a kialakítását, a fejlesztését is a T-Systems Magyarország leányvállalata, a Paninform végzi. Persze nem ez a vállalat egyetlen egészségügyi fejlesztése, az e-MedSolution kórházi informatikai rendszerét is számos kórház és egészségügyi intézmény használja. Ez a szoftverrendszer az ellátáshoz szükséges összes folyamatot digitálisan végigköveti megkönnyítve a napi operatív munkát. A medikai rendszer egy új modulja, a MedSol Analyzer pedig a tudományos kutatásokat, illetve az azokat támogató elemzések elvégzését segíti. A szoftver gyakorlatilag a kórházi rendszer nyers adataiból egy, a kutatási célnak megfelelő adatbázist épít fel. Ebbe az adattárházba betöltött adatokból a kutatási témához illeszkedő adatteret hoznak létre a T-Systems szakértői, leválogatják a kutatáshoz szükséges adatokat és kialakítják a szükséges elemzői felületet.

Az okoskórház nem egy épület

Egyre többször esik szó az okoskórházakról, amely nem egy épületet, hanem az intézményben működő informatikai és távközlési rendszerek összekapcsolását jelenti. Ezek a hálózatba kötött szoftverek többek között segítenek pontos képet adni a műtéti terheltségekről, nagy segítséget nyújtanak az erőforrás menedzsmentben, de meggyorsítják a legközelebbi műszerek és berendezések megtalálását is. Sokat csökkent a terheltségen, ha működik előjegyzési rendszer az intézményben, és ezt a betegek számára is elérhetővé és online foglalhatóvá teszik a rendelési időpontokat.

Az egészségügyi technológiák közül a diagnosztikai képalkotás fejlődik jelenleg a legjobban, és okos elemzőrendszerek folyamatos fejlesztésével már pontos képet lehet kapni egy-egy betegség statisztikai valószínűségére.

Az egészségügyi intézmények rendszerszintű összekapcsolásáról, a MedSol Analyzerről és az okoskórházról bővebben is szó esik a T-Systems Symposiumon 2019. november 26-án, amely a digitális technológia és a hazai innováció egyedülálló, nemzetközileg is elismert szakmai konferenciája.

Bővebb információ: symposium2019.hu

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy internet alapú komplex, interaktív adatbázis háziorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, patikák és nem utolsó sorban a lakosság számára. A rendszer regionális és országos szinten képes összekapcsolni a korábban sziget-szerűen működő medikai rendszereket és hatékonyabbá tudja tenni az egészségügyi ellátás teljes folyamatát. Segíti az ellátórendszert összefogó egészségügyi centralizációt is.

 

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

Történelmi lépésre szánta el magát Lengyelország

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját.

Debrecenben bővít a TritonLife

A csoport üzemelteti a Budapesten a Róbert Magánkórházat és több fővárosi egészségügyi központot is.
Világgazdaság Piactér