Becslések szerint több mint 500 milliárd dollárra lesz szükség ahhoz, hogy Ukrajnában helyreállítsák mindazt, ami a háború során elpusztult – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Szakértők szerint jelenleg képtelenség megmondani, milyen károkat szenved el az ukrán gazdaság a háború miatt. A kárfelbecslés csak azután kezdődhet el, ha elhallgatnak a fegyverek. 

Az EU és Washington már most is jelentős segélyeket nyújt Kijev számára, azonban az ország újjáépítésének finanszírozásához világméretű összefogásra lesz szükség – hangsúlyozta az ukrán miniszterelnök.

Az előzetes becslések szerint Ukrajna jelenlegi vesztesége már 565 milliárd dollárnál jár. Teljes városok, régiók pusztultak el, amit a nulláról kell majd újraépíteni. A háború minden egyes napjával tovább nő a pusztítás.

A háború első három hete után az ukrán gazdaság féllábon bár, de viszonylag még működik, bár Kelet-Ukrajnában minden ipari termelés leállt.

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

A pénzügyminisztérium a nemzeti bankkal közösen befagyasztotta a pénzmozgásokat, külföldre utalni nem lehet. A devizaszámlákról napi 900 eurót lehet csak leemelni, a hrivnya árfolyamának stabilizálása érdekében a valutaeladást jelentősen korlátozták.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter sürgette a vállalkozások tevékenységének újraindítását ott, ahol ez lehetséges. Az a terv, hogy a háborús térségekben működő vállalkozások tegyék át székhelyüket a biztonságosabb nyugati területekre. 

Csak Kárpátaljára 500-an szeretnék áthozni üzleti érdekeltségeiket, a megyei katonai vezetés már dolgozik is a számukra szükséges infrastruktúra és logisztika megteremtésén.

Volodimir Zelenszkij elnök is azon a véleményen van, hogy haladéktalanul el kell kezdeni a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat, ami nemcsak a hazai ellátás szempontjából létfontosságú, hanem az agrárexport is meghatározó részt foglal el az ukrán nemzetgazdaságban. Már rövid távon 20 százalékos gazdasági zuhanással számolnak, a kabinet gyors adóváltozásokat léptetett életbe. 

Fotó: EyePress via AFP

A parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, melynek értelmében a hadiállapotra való tekintettel módosítják a vállalkozók adózási kötelezettségeit. 

Az ideiglenes kedvezmény értelmében a legfeljebb éves 10 milliárd hrivnya (30 millió euró) bevételt szerző magánvállalkozókat és jogi személyeket a legalacsonyabb adózási csoportba sorolják át, csupán jövedelmük 2 százalékos egységes befizetésére válnak jogosulttá. Az üzemanyag jövedéki adóját is eltörölték, a termék eladása után fizetendő áfa pedig 20 százalékról 7 százalékra csökken. Ezzel szeretnék elejét venni az üzemanyagok további drágulásának, hiszen már így is 40 százalékkal drágult, annak ára eléri az 500 forintnak megfelelő összeget. Emellett hitelmóratóriumot rendeltek el. A háború miatt az állásukat elvesztők egyszeri, 6500 hrivnyás (70 ezer forint) állami segélyben részesülnek.