BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: őrjöngenek a skótok a magyar meccs után – „Gyalázat”

Kiakadt Skócia, miután vereséget szenvedett Magyarország ellen. A foci-Eb 2024 A csoportjának zárófordulójában szerintük gyalázatos játékvezetői döntések sújtották őket. A magyar válogatott edzője, Marco Rossi visszaszólt.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a magyar labdarúgó-válogatott egy utolsó utáni pillanatban szerzett góllal legyőzte Skócia nemzeti tizenegyét.

BOTKA Endre; McTOMINAY, Scott
Foci-Eb 2024: őrjöngenek a skótok a magyar meccs után – „Gyalázat” / Fotó: Koszticsák Szilárd

Miközben érthető módon Magyarországon eufória tört ki – ami ki tudja, meddig fokozható, ha még tovább is jutunk –, Skóciát éppen ellentétes érzelmek öntötték el, és rögtön a lefújást követően dühös és felháborodott vélemények jelentek meg a skót nyilvánosságban.

Kiakadtak a skótok a Magyarország–Skócia-mérkőzés után

Közülük is kiemelkedik Michael Stewart, Skóciában ismert és népszerű egykori futballista. Ő szabályosan elátkozta a bírót, az argentin Facundo Tellót, aki szerinte megfosztotta Skóciát egy teljesen egyértelmű büntetőtől a magyarok ellen.

Arról az esetről van szó, amikor a második félidő végén a skótok középpályása, Stuart Armstrong elesett a magyarok tizenhatosán belül Willie Orbán szorításában. A skótok természetesen azonnal tizenegyest reklamáltak, Tello sípja azonban néma maradt. Sőt, a szituációt a VAR-szobában is ellenőrizték, de a skótok által várt felülbírálat elmaradt. Ezt pedig képtelenek megemészteni, mert szerintük a magyar hátvéd tisztán kivehetően szabálytalankodott.

Michael Stewart az X-en intézett kirohanást. A bírói döntést gyalázatosnak minősítette. Külön értetlenkedését fejezte ki annak kapcsán, hogy a vitatott helyzetnek nincs komoly visszhangja, miközben Skócia emiatt esett ki a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságról. „Alig hallani valamit arról, hogy egy egyértelmű büntetőt nem kaptunk meg. Tény, hogy nem voltunk elég jók, de Magyarország is gyengén játszott. Elvettek tőlünk egy tizenegyest, mi kiestünk, Magyarország meg utolsó pillanatos góllal egyelőre túlélt” – írta.

Persze nem ő az egyetlen, aki kifakadt a vereség után. A skótok vezetőedzője, Steve Clarke szerint is százszázalékos büntetőtől fosztották meg a csapatát. „Valakinek muszáj lesz elmagyaráznia nekem, hogy ez miért nem volt tizenegyes, mert különben azt kell gondolom, hogy valami nagyon nincs rendben. Most mindenki szomorú Skóciában, ahogy a játékosok is” – dühöngött. Kiemelte, hogy nem érti, a VAR-vizsgálat hogyan hagyhatta helyben a döntést. Szerinte tipikusan egygólos mérkőzés volt a skót–magyar. Ha megkapják a büntetőt, minden másképp alakult volna.

„Tudnék másképp fogalmazni, de inkább nem teszem. Ez egy európai mérkőzés volt, jobb lett volna egy európai játékvezetőre bízni” – zárta nyilatkozatát a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. Véleményét olyan legendák is osztják, mint például Alan Shearer, aki szerint „szörnyű ítélet” született. Willi Orbán szabálytalan volt Stuart Armstronggal szemben, Skócia büntetőt érdemelt volna. A egykori angol futballsztár most tévékommentátori minőségében azt mondta, hogy a magyar védő jobb térde az ellenfél jobb vádliját találta el, nála ez tizenegyes, bármikor kérdezik.

Marco Rossi a skótok őrjöngésére: miért kellene erről beszélni?

Az eset olyannyira foglalkoztatja a brit sajtót, hogy a The Guardian tudósítója Marco Rossit is erről kérdezte a meccs utáni hivatalos sajtótájékoztatón. Azzal szembesítette a magyar szövetségi kapitányt, hogy a skót szakvezetés szerint tiszta büntető maradt el. Marco Rossi nem maradt adós a válasszal.

Miért kellene erről beszélnem? 

„Szerdán úgy kaptunk ki a németekről 2-0-ra, hogy az első gólt megelőzően Ilkay Gundogan fellökte Willi Orbánt. Hogy most mi történt, azt a padról nem láttam pontosan. De a VAR-szobában biztosan látszott, mert nem adtak büntetőt. Úgy veszem észre, hogy ezen az Eb-n engedik a hátulról történő test test elleni harcot” – reagált. Elismerte, hogy a skótok többet birtokolták a labdát, de szerinte a magyaroknak volt több lehetőségük. „Kiegyenlített mérkőzés volt, az eredmény pedig megérdemelt” – szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.