BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakértő: ezért nem rohantak az orvosok Varga Barnabás sérülésénél

Sokan felháborodtak, hogy Szoboszlai Dominiknak és Botka Endrének kellet sürgetni a hordágyat hozó orvosi stábot Varga Barnabás sérülésénél. Most egy sürgősségi egészségügyi technikus elmondta: több oka van annak, miért nem iparkodtak jobban az orvosi stáb tagjai a stuttgarti arénában.

Számos ok áll a hátterében, amiért a mentősöknek és a hasonló szakmában dolgozóknak nem szabad rohanniuk egy sérülthöz – mondta Ross Cohen sürgősségi egészségügyi technikus (EMT) a Forbesnak – szúrta ki a GiveMeSport.

Euro 2024: Scotland - Hungary
Varga Barnabás
Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik sürgeti a hordágyat vivő személyzetet, hogy igyekezzenek Varga Barnabáshoz / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Mint írta, kockázatos futva megközelíteni a beteget, mert akár el is botolhat, megsérülhet az adott esetben életmentő felszerelés. Ráadásul egy zsúfolt környezetben, például egy futballpályán, biztosan számos veszély áll az útjukban – tette hozz Cohen, aki azt is kiemelte: a beteghez rohanás megakadályozhatja, hogy észrevegyék a lehetséges veszélyeket. Ez egy nagyon nehéz kihívás, amellyel az egészségügyi személyzetnek szembe kell néznie a munkája során, mert annak elvégzése közben elvárják tőlük, hogy „gondosan odafigyeljenek és kielemezzék a veszélyt”. A 

  • hordágyakat,
  • orvosi eszközöket,
  • táskákat 
  • és EKG-monitorokat

felsorolva a szakértő azt írta, hogy ezeket a felszereléseket nehéz cipelni közben. Arról is beszélt, hogy ha egy orvos futva megy a beteghez, felmegy a pulzusa, és így nehezebb megmérni a sérültét is adott esetben.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a Skócia–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki csoportmérkőzés 69. percében szörnyű jelenetek játszódtak le, amikor Varga Barnabás előbb összeütközött két skót játékossal, majd mozdulatlanul terült el a gyepen. Az odaszaladó csapattársak közül néhányan stabil oldalfekvésbe helyezték a Ferencváros csatárát, amíg megérkezett az orvosi stáb, de látszott, hogy nagy a baj, ezért többen azonnal jelezték, mentőre lesz szükség.

A helyi egészségügyi személyzet ugyanakkor csak nagy nehezen, a magyar játékosok segítségével érkezett meg Vargához, akit lepellel eltakarva, hosszú percekig ápoltak. Végül hordágyon, nyakmerevítőben hagyta el a pályát. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) később megerősítette: Varga Barnabás arcában több csont is eltört az ütközés következtében, és agyrázkódást is szenvedett. Nagy valószínűséggel műtét vár rá, az éjszakát pedig a stuttgarti kórházban töltötte.

Közben az is kiderült, hogy mikor távozhat a kórházból a center: a Fradi csapatorvosa tájékoztatott az állapotáról. Pánics Gergely elmondta, hogy a csatár jó kezekben van, hamarosan meg fogják műteni. A beavatkozás után, ha minden rendben megy, szerdán elhagyhatja a stuttgarti kórházat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.