Kósa Lajost, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) elnökét kérdezte a 24.hu arról, lát-e esély arra, hogy a jelenleg kínai színekben versenyző olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek, Liu Shaolin és Liu Shaoang visszatérhetnek-e a magyar válogatott színeibe. 

Debrecen, 2022. március 29.Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megye 1. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje beszédet mond az Office Bay Irodaház bokrétaavató ünnepségén a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Multimodális Logisztikai Központjában 2022. március 29-én. A XANGA cégcsoport közel 2 milliárd forint értékű befektetésével megvalósuló új, ötemeletes irodaház csaknem négyezer négyzetméteren kínál a betelepülő vállalatok több száz dolgozójának magas műszaki színvonalú munkakörnyezetet
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mint mondta, a testvérpár adminisztratív okok miatt nem indulhatott a március 10. és 12. közötti szöuli rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon: 

 

miközben minden év július 1-jéig ki kell kérni a versenyzési jogokat annak érdekében, hogy a következő esztendőben hivatalos ISU-versenyeken, azaz világkupákon, kontinens- és világbajnokságokon indulhasson valaki, a kínai szövetség még mindig nem kérte ki a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől a versenyeztetési jogukat

 

– nyilatkozta. Kiemelte, hogy Kínában teljesen más helyzetbe kerültek a testvérek, mint Magyarországon: 

 

Kínában ott van mögöttük kétezer éhes kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki, ha kell, ott hal meg a jégen

 

hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a nemzetközi versenyzést tovább bonyolítja, hogy az ISU szabályai szerint, ha az olimpiát megelőző három évben kínaiként versenyez valaki, úgy az olimpián is csak kínai színekben indulhat. Ha a következő évben bármilyen ISU-világkupán vagy nemzetközi versenyen elindulnak a kínai színekben, akkor a 2026-os olimpián is csak kínaiként tudnak rajthoz állni.

Debrecen, 2021. november 20.A győztes Liu Shaolin Sándor (j) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntője után a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án.
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ez azt jelenti, hogy a csak akkor indulhatnának újra magyar színekben, ha 2024-ben kizárólag a kínai bajnokságban versenyeznének, vagy olyan ázsiai eseményeken, amelyek nem ISU-rendezvények

– emelte ki. Arra a kérdésre, hogy a szövetség visszafogadná-e a versenyzőket, így válaszolt:

 

Nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket

 

– mondta a MOKSZ elnöke.

A sportolók novemberben kezdeményezték az országváltást, miután edzőjük, Csang Csing Lina augusztusban Kínába távozott. A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.