BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyitnának a vendégházak és az apartmanok

Engedjék újra a turisták fogadását a magánszálláshelyeken már 3,5-4 millió beoltottnál, az újranyitás következő ütemében – erre kérik a döntéshozókat a vendégházak és apartmanok üzemeltetői.

A vendéglői teraszokkal egyidőben szeretnének megnyitni a szabadidős utazók előtt a magán- és egyéb szálláshelyek.

A mintegy 40 ezer hazai vendégház, egyéb és magánszálláshely az újranyitási program 3,5 millió beoltottnál esedékes következő ütemébe a vendégek elkülönült és biztonságos fogadását garantálva lát esélyt bekerülni.

A nyitva tartó szálláshelyek november óta csak üzleti és oktatási, azaz gazdasági célból utazókat fogadhatnak.

A Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) közös levélben fordult a napokban a turizmusirányítás vezetőihez a legkisebb piaci szereplőkre érvényes korlátozások enyhítésének megfontolását kérve.

Az érintettek bíznak benne, hogy a régióban kiemelkedően sikeres magyar vakcina program erős vonzerő lesz a nemzetközi utazási piacon, amire a turizmus újraindításakor is építhet az ország, megelőzve a legfőbb versenytársakat, Bécset és Prágát

– emlékeztetett a Világgazdaság érdeklődésére Schumicky Balázs, a MAKE elnöke a kormányzati startégia egyik fontos elemére.

A dinamikus nyitás és a biztonságos feltételek együttesen valódi versenyelőnnyé válnak, ami az átoltottsági ráta emelkedésével párhuzamosan fokozatosan erősödik majd. A következő hetekben folyamatosan oldja fel a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokat a kormány, a legközelebbi lépések egyike a vendéglői teraszok megnyitása lesz.

Fotó: Shutterstock

Ennek apropóján, és a brit példa nyomán a magán- és egyéb szálláshelyek kérik, hogy ismét fogadhassanak turistákat, amivel a mentális egészség gyorsabb helyreállítása érdekében is jelentős lépéseket tehet a szektor

– fogalmazott a MAKE elnöke.

Elmondta, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján a járvány lecsengésével először a magánszállásokat, apartmanokat kezdik el keresni a vendégek, ahol nem találkoznak más emberekkel,nincsen recepció, vagy étterem, ahol nagyobb tömeggel kellene érintkezni.

A nyitással első körben a belföldi turizmus, konkrétan a vidéki szálláshelyek nyernének, amelyek többségét amúgy sem tudtak olyan módon hasznosítani, mint az üresen maradt budapesti Airbnb-lakásokat, azok egy részét ugyanis átirányították a hosszú távú bérleti piacra. A fokozatosan beinduló vidéki vendégforgalom friss bevételt hozhat a magán és egyéb szálláshelyeknek, és a környék gazdaságát, a beszállítói és szolgáltatói szektort is pörgetni kezdi.

A rövid távú szálláskiadás piacának újraindítása jó alkalom lenne arra is, hogy tisztázzák, a vendégfogadást oltási igazolványhoz kötik, vagy bárki foglalhat szállást.

Megtudtuk, hogy a több hónapja bevétel nélkül maradt szálláskiadók az idei évre esedékes tételes átalányadót elengedését is kérték, mert speciális helyzetük miatt – többségében önfoglalkoztatókról lévén szó -, bér- és járulékkedvezményre nem voltak jogosultak, és a kedvezményes hiteleket sem tudták igénybe venni. Kérték a kormányzattól, hogy vizsgálják felül a kedvezményes hitelek jogosultságának kiterjesztését rájuk is.

Napokon belül újra lehet menni gyógykezelésre négy fővárosi fürdőbe

Újra elérhetők lesznek az orvosi beutalóval igénybe vehető gyógykezelések.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.