Turizmus

Nyitnának a vendégházak és az apartmanok

Engedjék újra a turisták fogadását a magánszálláshelyeken már 3,5-4 millió beoltottnál, az újranyitás következő ütemében – erre kérik a döntéshozókat a vendégházak és apartmanok üzemeltetői.

A vendéglői teraszokkal egyidőben szeretnének megnyitni a szabadidős utazók előtt a magán- és egyéb szálláshelyek.

A mintegy 40 ezer hazai vendégház, egyéb és magánszálláshely az újranyitási program 3,5 millió beoltottnál esedékes következő ütemébe a vendégek elkülönült és biztonságos fogadását garantálva lát esélyt bekerülni.

A nyitva tartó szálláshelyek november óta csak üzleti és oktatási, azaz gazdasági célból utazókat fogadhatnak.

A Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) közös levélben fordult a napokban a turizmusirányítás vezetőihez a legkisebb piaci szereplőkre érvényes korlátozások enyhítésének megfontolását kérve.

Az érintettek bíznak benne, hogy a régióban kiemelkedően sikeres magyar vakcina program erős vonzerő lesz a nemzetközi utazási piacon, amire a turizmus újraindításakor is építhet az ország, megelőzve a legfőbb versenytársakat, Bécset és Prágát

– emlékeztetett a Világgazdaság érdeklődésére Schumicky Balázs, a MAKE elnöke a kormányzati startégia egyik fontos elemére.

A dinamikus nyitás és a biztonságos feltételek együttesen valódi versenyelőnnyé válnak, ami az átoltottsági ráta emelkedésével párhuzamosan fokozatosan erősödik majd. A következő hetekben folyamatosan oldja fel a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokat a kormány, a legközelebbi lépések egyike a vendéglői teraszok megnyitása lesz.

Fotó: Shutterstock

Ennek apropóján, és a brit példa nyomán a magán- és egyéb szálláshelyek kérik, hogy ismét fogadhassanak turistákat, amivel a mentális egészség gyorsabb helyreállítása érdekében is jelentős lépéseket tehet a szektor

– fogalmazott a MAKE elnöke.

Elmondta, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján a járvány lecsengésével először a magánszállásokat, apartmanokat kezdik el keresni a vendégek, ahol nem találkoznak más emberekkel,nincsen recepció, vagy étterem, ahol nagyobb tömeggel kellene érintkezni.

A nyitással első körben a belföldi turizmus, konkrétan a vidéki szálláshelyek nyernének, amelyek többségét amúgy sem tudtak olyan módon hasznosítani, mint az üresen maradt budapesti Airbnb-lakásokat, azok egy részét ugyanis átirányították a hosszú távú bérleti piacra. A fokozatosan beinduló vidéki vendégforgalom friss bevételt hozhat a magán és egyéb szálláshelyeknek, és a környék gazdaságát, a beszállítói és szolgáltatói szektort is pörgetni kezdi.

A rövid távú szálláskiadás piacának újraindítása jó alkalom lenne arra is, hogy tisztázzák, a vendégfogadást oltási igazolványhoz kötik, vagy bárki foglalhat szállást.

Megtudtuk, hogy a több hónapja bevétel nélkül maradt szálláskiadók az idei évre esedékes tételes átalányadót elengedését is kérték, mert speciális helyzetük miatt – többségében önfoglalkoztatókról lévén szó -, bér- és járulékkedvezményre nem voltak jogosultak, és a kedvezményes hiteleket sem tudták igénybe venni. Kérték a kormányzattól, hogy vizsgálják felül a kedvezményes hitelek jogosultságának kiterjesztését rájuk is.

Napokon belül újra lehet menni gyógykezelésre négy fővárosi fürdőbe

Újra elérhetők lesznek az orvosi beutalóval igénybe vehető gyógykezelések.

 

vendéglátás MAKE turizmus újraindítás belföldi szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek