Bemutató szemüveggel, 3D nyomtatás néhány ujjal

Vállalatok

Ötletből és ügyes megvalósításból sincs hiány a hazai startupoknál – többek között ezt a következtetést lehetett levonni az idei Magyar Innovációs TechShow-n (HITS). Az ebben az évben már hetedik alkalommal megrendezett, a Mobilitás és Multimédia Klaszter által szervezett eseményen a hagyományoknak megfelelően nem volt túl sok bemutatkozó – összesen 17 projektet ismerhettek meg az érdeklődők –, viszont így is bőven akadtak izgalmas elképzelések. Nem meglepő módon a rendezvényen megjelenő startupok jelentős része olyan megoldást mutatott be, ami valamilyen módon kapcsolódik a mobileszközökhöz, a mobilitáshoz. A HITS közönségdíjasa, a Route4U csapata például a világ első kerekesszékes útvonaltervezőjével szerepelt. Ez egy olyan ingyenes, androidos okostelefonokra letölthető applikáció, amely a hozzá tartozó weboldallal kiegészülve egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a kerekeken guruló járművet használók életét. A használhatóságot növeli, hogy az alkalmazásba fotókat is fel lehet vinni az utak, terek állapotáról, az épületek bejáratairól sőt, a nyilvános mosdók is jelölhetők benne.


Mobileszközökön és hagyományos személyi számítógépeken is futtatható az Appelar szoftvere, ami lényegében a kisebb mezőgazdasági termelők igényeire szabott vállalatirányítási rendszernek felel meg. Az előfizetési díjért használható megoldás olyan funkciókkal is ellátták, mint a bekerülési költség kiszámítása egy kilogrammnyi termés esetében, vagy éppen a traktorok üzemanyag használatának nyomon követése. A rendszer érdekessége, hogy egy termelőtől indult a kezdeményezés, aki az ötlete megvalósításához keresett programozókat. A webalapú alkalmazás tulajdonképpen a világ bármely országában használható, ennek megfelelően hamarosan átlépik majd az országhatárt, elsőként Lengyelországban jelennének meg. Az idei HITS-en egyébként nem az Appelar mutatta be az egyetlen, agrárpiacra szánt megoldást, a Moow nevű eszköz fejlesztői egy olyan készüléket hoztak létre, amellyel a tehenek belének pH-értékét, hőmérsékletét lehet mérni. Az így nyert adatokat egy alkalmazásba továbbítják, és a gazdák gyorsan tudomást szerezhetnek arról, ha baj van.


Egyelőre zárt körű béta-tesztelésen van a Shapr3D nevű alkalmazás, azonban néhány hét múlva már indul a nyilvános próba, és ha sikerül a teljes piaci bevezetés, akkor alaposan átalakíthatja a három dimenziós nyomtatás világát. Az applikáció segítségével ugyanis az érintőkijelzőn, az ujjaival alakíthatja ki a felhasználó a nyomtatásra szánt objektumot, elképesztően leegyszerűsítve ezzel a folyamatot.


Ha már szóba került az egyszerűsítés, érdemes megemlíteni a Zenheads Kft. legújabb projektjét, a Showroom-ot. A cég az autószalonokban gyakorta felmerülő problémára kínál ötletes és meglehetősen látványos megoldást. A rendszer segítségével ugyanis a vásárlóknak nem kell a képzeletükre hagyatkozniuk, ha éppen nincs olyan színben, vagy belsővel autó a kereskedésben, amire vágynak, hiszen a virtuális valóság szemüveg és egy szoftver segítségével megnézhetik, milyen is lenne.


Az idei HITS egyik legnagyobb sztárja a Codie volt, amelyet a szakmai zsűri a legígéretesebb hazai innovációnak választott. A magyar fiatalok által készített robotjáték a gyerekeket tanítja meg a programozás alapjaira egy egyedileg kifejlesztett grafikus programozási nyelv és egy fából készült robot segítségével.

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér