Bemutató szemüveggel, 3D nyomtatás néhány ujjal

Vállalatok

Ötletből és ügyes megvalósításból sincs hiány a hazai startupoknál – többek között ezt a következtetést lehetett levonni az idei Magyar Innovációs TechShow-n (HITS). Az ebben az évben már hetedik alkalommal megrendezett, a Mobilitás és Multimédia Klaszter által szervezett eseményen a hagyományoknak megfelelően nem volt túl sok bemutatkozó – összesen 17 projektet ismerhettek meg az érdeklődők –, viszont így is bőven akadtak izgalmas elképzelések. Nem meglepő módon a rendezvényen megjelenő startupok jelentős része olyan megoldást mutatott be, ami valamilyen módon kapcsolódik a mobileszközökhöz, a mobilitáshoz. A HITS közönségdíjasa, a Route4U csapata például a világ első kerekesszékes útvonaltervezőjével szerepelt. Ez egy olyan ingyenes, androidos okostelefonokra letölthető applikáció, amely a hozzá tartozó weboldallal kiegészülve egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a kerekeken guruló járművet használók életét. A használhatóságot növeli, hogy az alkalmazásba fotókat is fel lehet vinni az utak, terek állapotáról, az épületek bejáratairól sőt, a nyilvános mosdók is jelölhetők benne.


Mobileszközökön és hagyományos személyi számítógépeken is futtatható az Appelar szoftvere, ami lényegében a kisebb mezőgazdasági termelők igényeire szabott vállalatirányítási rendszernek felel meg. Az előfizetési díjért használható megoldás olyan funkciókkal is ellátták, mint a bekerülési költség kiszámítása egy kilogrammnyi termés esetében, vagy éppen a traktorok üzemanyag használatának nyomon követése. A rendszer érdekessége, hogy egy termelőtől indult a kezdeményezés, aki az ötlete megvalósításához keresett programozókat. A webalapú alkalmazás tulajdonképpen a világ bármely országában használható, ennek megfelelően hamarosan átlépik majd az országhatárt, elsőként Lengyelországban jelennének meg. Az idei HITS-en egyébként nem az Appelar mutatta be az egyetlen, agrárpiacra szánt megoldást, a Moow nevű eszköz fejlesztői egy olyan készüléket hoztak létre, amellyel a tehenek belének pH-értékét, hőmérsékletét lehet mérni. Az így nyert adatokat egy alkalmazásba továbbítják, és a gazdák gyorsan tudomást szerezhetnek arról, ha baj van.


Egyelőre zárt körű béta-tesztelésen van a Shapr3D nevű alkalmazás, azonban néhány hét múlva már indul a nyilvános próba, és ha sikerül a teljes piaci bevezetés, akkor alaposan átalakíthatja a három dimenziós nyomtatás világát. Az applikáció segítségével ugyanis az érintőkijelzőn, az ujjaival alakíthatja ki a felhasználó a nyomtatásra szánt objektumot, elképesztően leegyszerűsítve ezzel a folyamatot.


Ha már szóba került az egyszerűsítés, érdemes megemlíteni a Zenheads Kft. legújabb projektjét, a Showroom-ot. A cég az autószalonokban gyakorta felmerülő problémára kínál ötletes és meglehetősen látványos megoldást. A rendszer segítségével ugyanis a vásárlóknak nem kell a képzeletükre hagyatkozniuk, ha éppen nincs olyan színben, vagy belsővel autó a kereskedésben, amire vágynak, hiszen a virtuális valóság szemüveg és egy szoftver segítségével megnézhetik, milyen is lenne.


Az idei HITS egyik legnagyobb sztárja a Codie volt, amelyet a szakmai zsűri a legígéretesebb hazai innovációnak választott. A magyar fiatalok által készített robotjáték a gyerekeket tanítja meg a programozás alapjaira egy egyedileg kifejlesztett grafikus programozási nyelv és egy fából készült robot segítségével.

A végső győzelemért küzdene az Uber az adóelkerülés Bajnokok Ligájában

Az adóelkerülést a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó holland adókedvezmények tették lehetővé, a vállalat évekig működhet adómentesen.

Conor McGregor tehette zsebre a legtöbbet a sportolók közül

A koronavírus-járvány ellenére is rekordközeli összeget vihettek haza a legjobban fizetett sportolók.

A vártnál is nagyobb az amerikai infláció

Áprilisban több mint 12 éve nem látott ütemben emelkedett az infláció az Egyesült Államokban.
Világgazdaság Piactér