Borárak: jelentős eltérések

Mezőgazdaság | Vállalatok

Borforintok. A kiemelt minőségű borok között a pincei és a borkereskedők kiskereskedelmi árai között minden várakozáson felüli különbség lelhető fel egy kis tájékozódás után. Két úgynevezett ikonbor, a Thummerer 2003-as Vili Papa Cuvée és a Szepsy 6 puttonyos 2002-es aszú a vinotékákban akár 40-70 százalékkal drágábban szerezhető be, mint közvetlenül a pincészeteknél. Az egri vörös ára 6680 és 10 980 forint között szóródik, a korlátozott készletű, ezért a pincészetben már csak magánszemélyeknek kínált 2002-es évjáratú tokaji fehér ára 16 500, a borboltokban fellelt legmagasabb ár pedig 27 800 forint volt. A presztízsbor kategóriába sorolt ikonborokon, úgy látszik, nem csupán a pincészetek kívánnak sokat keresni, hanem a borkereskedők is; jó példa erre a 2004-es évjáratú Gere Kopár, amelyért egy borszaküzletben akár 24 900 forintot is elkérnek, míg a 2003-as Kopár, amely a pincészetben már nem is kapható, a kis vinotékákban 14 000 és 29 900 forintos áron vásárolható meg. Tehát nemcsak a presztízsborok, hanem a „presztízsüzletek” sem egységesek árazási politikájukat illetően, miközben az árrés és a szórás igen jelentős azoknál a boroknál, amelyek már évek óta ismert, keresettebb márkaként szerepelnek a köztudatban.
Az árak vizsgálata során kiderült, a jó középkategóriás borok – így például a Gál Tibor-féle pinot noir esetében – esetében egyenletesebb a boltok árszabása, ahogyan a viszonylag új neves boroknál is. Erre példa a Takler pincészet nemrég díjat nyert bora, a Regnum Proprietor’s Reserve 2003 is, ahol szinte egyforma a bolti és a pincei ár. Így a frissiben díjazott kapott – presztízsbor státusra jó eséllyel pályázó – nedűket az elismerés után érdemes gyorsan beszerezni. A vizsgálódások során az is előfordult, hogy a pincészeti kiskereskedelmi árnál valamivel alacsonyabb volt a bolti; persze a kereskedők nagykereskedelmi áron szerzik be készleteiket. A pincészetek sem termelői áron kínálják ikonboraikat, mégis akár befektetési, akár fogyasztási céllal érdemes ott is érdeklődni. BTI–VGyZs

Az állattenyésztők növelték termelésüket

Nem tudta ellensúlyozni az állattenyésztés bővülése az ipari növények és a kertészeti termékek termelésének csökkenését.

Tovább érvényesek a rezsiutalványok

Az utalvánnyal továbbra is lehet villany- és a gázszámlát fizetni.

Sport, sztárok, pénz és nézők nélkül marad a járvány sújtotta Kína

Számos sportesemény elmarad Kínában, vagy a szomszédos országokban a koronavírus miatt. A rendezők rengeteg pénztől esnek el, a presztízsről nem is beszélve.

Éledezik a brit gazdaság

Most lépték túl először a pénzügyi válság előtti csúcsot a brit reálbérek.
Világgazdaság Piactér