Borárak: jelentős eltérések

Mezőgazdaság | Vállalatok

Borforintok. A kiemelt minőségű borok között a pincei és a borkereskedők kiskereskedelmi árai között minden várakozáson felüli különbség lelhető fel egy kis tájékozódás után. Két úgynevezett ikonbor, a Thummerer 2003-as Vili Papa Cuvée és a Szepsy 6 puttonyos 2002-es aszú a vinotékákban akár 40-70 százalékkal drágábban szerezhető be, mint közvetlenül a pincészeteknél. Az egri vörös ára 6680 és 10 980 forint között szóródik, a korlátozott készletű, ezért a pincészetben már csak magánszemélyeknek kínált 2002-es évjáratú tokaji fehér ára 16 500, a borboltokban fellelt legmagasabb ár pedig 27 800 forint volt. A presztízsbor kategóriába sorolt ikonborokon, úgy látszik, nem csupán a pincészetek kívánnak sokat keresni, hanem a borkereskedők is; jó példa erre a 2004-es évjáratú Gere Kopár, amelyért egy borszaküzletben akár 24 900 forintot is elkérnek, míg a 2003-as Kopár, amely a pincészetben már nem is kapható, a kis vinotékákban 14 000 és 29 900 forintos áron vásárolható meg. Tehát nemcsak a presztízsborok, hanem a „presztízsüzletek” sem egységesek árazási politikájukat illetően, miközben az árrés és a szórás igen jelentős azoknál a boroknál, amelyek már évek óta ismert, keresettebb márkaként szerepelnek a köztudatban.
Az árak vizsgálata során kiderült, a jó középkategóriás borok – így például a Gál Tibor-féle pinot noir esetében – esetében egyenletesebb a boltok árszabása, ahogyan a viszonylag új neves boroknál is. Erre példa a Takler pincészet nemrég díjat nyert bora, a Regnum Proprietor’s Reserve 2003 is, ahol szinte egyforma a bolti és a pincei ár. Így a frissiben díjazott kapott – presztízsbor státusra jó eséllyel pályázó – nedűket az elismerés után érdemes gyorsan beszerezni. A vizsgálódások során az is előfordult, hogy a pincészeti kiskereskedelmi árnál valamivel alacsonyabb volt a bolti; persze a kereskedők nagykereskedelmi áron szerzik be készleteiket. A pincészetek sem termelői áron kínálják ikonboraikat, mégis akár befektetési, akár fogyasztási céllal érdemes ott is érdeklődni. BTI–VGyZs

Matolcsy György: Magyarország óriási tartalékokkal rendelkezik

AZ MNB elnöke szerint Magyarország már egy másik ország 2019 őszén, mint volt egy évtizeddel ezelőtt.

Cafeteria: állták a cégek az év eleji változásokat

A hazai nagyvállalatok a béren kívüli juttatások szabályozásának év eleji módosítása után is a megszokott módon jutalmazzák munkavállalóikat.
Világgazdaság Piactér