Az egészségügyi háttéripar bajban van

Egészségügy | Vállalatok
Tragikusnak tartja a kórházak adósságállományának ugrásszerű növekedését Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke.

A lejárt 150 milliárdos tartozásállomány a beszállítókat is veszélyezteti, akik – ha a bankok leállnak a hitelezéssel – súlyos likviditási gondokra számíthatnak – jelentette ki a bizottság ülésén.

Az évi 5 milliárdos orvostechnikai forgalmat bonyolító Johnson & Johnson Kft.-nek a teljes kintlévősége 2 milliárd, amelynek a fele lejárt tartozás. Szokodi Csaba ügyvezető igazgató a Világgazdaságnak elmondta: tapasztalatuk, hogy az egyetemi klinikákon és a nagyobb gyógyító intézményekben halmozódik az adósság, ott, ahol nagy a betegforgalom. A szűkös tb-finanszírozás miatt a kórházak jó része halasztja a tervezhető műtéteket, ezért 20-30 százalékkal kevesebb a beavatkozás. Így, miközben nő a beszállítók kifizetetlen számlája, zsugorodik a forgalmuk, és stagnál vagy csökken az orvostechnológiai termékek ára.


Nincs elegendő fedezet a gyógyításra – állítja Varga Gábor, a Győri Petz Aladár Oktató Kórház főigazgatója. Amíg tavaly átlagosan havonta 912 millió forintot kaptak a biztosítótól, most 631 milliót. A jövő évi költségvetés ismeretében a 2008-as havi átlag 86 százalékát kapják csupán. Így tovább nőnek majd a várólisták, ám az adósságot valahogy rendezni kell – tette hozzá.
A cégek abban reménykedtek, hogy a kórházak és a kormány képviselőinek megállapodása az egészségügyi háttériparon is segít. Ám az intézményeknek eddig juttatott 4,5 milliárdtól nem változott a tartozásállomány – mondja Jóbai Zsolt, a Replant Cardo Kft. ügyvezető igazgatója. Az orvostechnikai és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó, 4 milliárdos éves forgalmú cég lejárt kórházi tartozása 100 millió, s az intézmények folyamatosan kérik a számlák kiegyenlítésének átütemezését. Egyelőre a cég likvid, s ha december végén hozzájutnak a kintlévőségükhöz, nem kell a drága hitelhez folyamodniuk.

Többletpénz

A kormány nem sértette meg a szakmai szervezetekkel kötött megállapodást, ám erkölcsileg felül kellene vizsgálni azt – véli Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Novemberben átutalták az ígért 4,5 milliárd többletet, s utalja a 6 milliárdot.
Ezt a jövő évi költségvetés terhére, mint a plusz egyhavi 38 milliárdos többletet. A közalkalmazottaknak járó 340 ezer forintos kereetkiegészítést is ebből kell fizetni, ami felemészti a többletforrás 30-40 százalékát, így – a 150 milliárdra rúgó adósságállományt nézve – súlyos forráshiány lesz a kórházakban.


Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.
Világgazdaság Piactér