Folyamatosan veszteséget termelt három kereskedőház

Vállalatok
Az MNKH Zrt. bezárja a kínai, a török és az orosz kereskedőházas cégeket. A cég, bár kötelessége lett volna, nem adott be beszámolót a tavalyi évről.

Nagy változások készülnek Szijjártó Péter kereskedőházánál. A külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH Zrt.) azt tervezi, hogy idén megszünteti három leánycégét, a Kínai–Magyar Kereskedőház Kft.-t, az Orosz–Magyar Kereskedőház Kft.-t és a Török–Magyar Kereskedőház Kft.-t – derül ki a három cég tavalyi évről szóló beszámolóiból. Az okokat csak találgatni lehet, az MNKH Zrt.-től lapzártánkig nem érkezett érdemi válasz a kereskedőházzal kapcsolatos kérdéseink többségére. Csak annyi derült ki, hogy a jövőben is lesz Kínára, Oroszországra és Törökországra fókuszáló kereskedőház, de a kialakítását és működtetését ezúttal pályáztatással kiválasztott partnerekre bíznák, áprilisban ki is írták a közbeszerzést.
A három társaság indulása óta csak veszteséget termelt a magyar adófizetőknek. Az árbevételük minden évben nulla forint volt, és felélték egyenként 3 milliós tőkéjük nagy részét. Szijjártó kereskedőháza a jelek szerint nem tartotta rendben ezeket a társaságokat, a beszámolóhoz fűzött könyvvizsgálói jelentésekből ugyanis kiderül, hogy nemcsak tavaly, még 2014-ben sem tett lépést a tőkehiányuk rendezésére, pedig az nem érte el a törvényben előírt mértéket.
A három társaság ügye azonban eltörpül az őket tulajdonló MNKH Zrt.-vel kapcsolatos tisztázatlanságok és pénzek mellett. A tisztánlátást nehezíti, hogy az MNKH Zrt. állami cég létére a mai napig nem adott le beszámolót a tavalyi évről, noha a törvényben előírt határidő május végén lejárt. A társaság nem adott érdemi választ a tavalyi eredményekkel kapcsolatos kérdéseinkre sem, így csak 2014 végéig ismertek a hivatalos adatok. Az MNKH Zrt. 2012-es indulása óta csak veszteséget termelt a magyar államnak. Az első teljes év 133 millió forintos negatív adózott eredménnyel zárult, amit 2014-ben megfejelt egy 2,4 milliárdos veszteséggel, miközben mindössze pár száz milliós árbevételt ért el. A keleti nyitás csatahajójának szánt vállalatba az állam az első két évben több mint 9,5 milliárd forintot invesztált, melyből 2014 végére kevesebb mint 7 milliárd volt meg saját tőkeként a veszteséges működés miatt.


A cég tavalyi évéről egyelőre annyit tudni, hogy a 28 országban kereskedőházzal és további 11 országban ügynöki megállapodásokon keresztül működő teljes külpiaci hálózat költségvetése 2015-ben az ötszörösére nőtt. Míg 2014-ben 495 millió forintot fizettek ki a külföldi kereskedőházak üzemeltetésére és a külpiacokon tevékenykedő ügynökök megbízási díjára, 2015-ben már közel 2,7 milliárdot. Az MNKH Zrt. arról számolt be kérdéseinkre, hogy tavaly rekordot ért el a magyar export, amit nem lehetett volna elérni exportpromóció nélkül.


2014-ben 306, 2015-ben 608, 2016-ban eddig 400 cégnek biztosított a kereskedőház külföldi megjelenési lehetőséget miniszterelnöki, miniszteri utak és kiállítások keretében. A vállalat szerint ebből 2015-ben több mint 1500 konkrét üzleti lehetőség lett. Tevékenységének eredményét látja abban is, hogy partnerei exportárbevétele 2014-ben 760 milliárd forint volt, 2015-re pedig 830 milliárd forint várható exportárbevételt prognosztizáltak.


Arra is megkértük az MNKH Zrt.-t, hogy emeljen ki néhány fontos, nyélbe ütött üzletet, amelyben közreműködött. Válaszként a cég egy 12 tonnás, 20,5 millió forint értékű, marhahússzállítmányról számolt be, amely hosszú egyeztetések után idén januárban érkezett meg Kínába.

Fucsovics a legjobb négy között a rotterdami tenisztornán

A világranglista 59. helyezettje a pénteken késő este kezdődött, és a negyeddöntőben 6:4, 6:3-ra győzte le az amerikai Tommy Pault (56.).

Már Kanada a legvonzóbb célország

Az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét a külföldi munkavállalási célpontok ranglistáján.

Mi a kulcsa a karbonszegény gazdaságra való átállásnak?

Európa 10 legnagyobb bankja 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöld hitel kihelyezését tervezi.

A boltzár késleltetheti az építőipari anyagrendeléseket

Online csatornán a kivitelezőt igen, a szerelvényt nem lehet jól kiválasztani.
Világgazdaság Piactér