Lengyelország és Ukrajna rendezi a labdarúgó Eb-t

Vállalatok

Lengyelország és Ukrajna kapta meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolítási jogát. 


Michel Platini fél 12 után nem sokkal jelentette be, hogy a lengyel-ukrán tandem nyerte a foci eb megrendezésének jogát. A lengyel helyszínek: Gansk, Poznan, Varsó és Wroclaw, míg Ukrajnában Dnyepropetrovszk, Donyeck, Kijev és Lviv ad helyet a mérkőzéseknek. 


Lengyelország 1974-ben és 1982-ben harmadik volt a labdarúgó vb-n, míg Ukrajna – önnállósodása után először - a tavalyi vb-n került a legjobb 16 közé. Egyik ország sem rendezett még semmilyen nagy sporteseményt.


Gyárfás Tamás a pályázati bizottság elnöke még kedden este kijelentette: ha nem Magyarország és Horvátország nyeri a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésének jogát, akkor az a pályázati bizottság kudarca.


Magyar körök a döntés előtt még arra számítottak, hogy akár 9-3 vagy 8-4 lesz a szavazási arány a magyar-horvát pályázat javára. Azt egyébként lehetett tudni, hogy az UEFA technikai bizottsága véleményezte a három pályázatot és a magyar-horvátot tette az első helyre.


A döntéssel ismét beigazolódott a régóta ismert tétel: fontos, hogy a végrehajtó bizottságban legyen honfitársunk, még ha érintettség miatt nem is szavazhat – írja az Index. (És az sem lehetett mellékes szempont, hogy az UEFA elnökválasztásán az öt pályázó ország közül éppen a lengyel és az ukrán küldött szavazott a később győztes Platinire.)


Az acéliparban érdekelt ukrán Hrihorij Szurkisz tagja a testületnek, láthatta a beérkező rivális pályázatokat, és tanácsot adhatott övéinek, hogy a keddi prezentáción miben erősítsenek. Így volt ez a vendégek listájával is. Amikor meglátta, hogy a magyarok és a horvátok a miniszterelnökeikkel képviseltetik magukat, az utolsó pillanatban benyomta a küldöttségbe a lengyel és az ukrán köztársasági elnököt is. (Lengyelországból végül az elnök ikertestvére, a kormányfő utazott.)


Az ukrán-lengyel pályázat nyolc, az olasz négy voksot kapott, a magyar-horvát kandidálást nem támogatta egy végrehajtó bizottsági tag sem, vagyis egy kör döntött Cardiffban. Ezt Imre Mátyás, a magyar-horvát kandidálás médiamenedzsere a 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázat győztesének kihirdetését követően UEFA-forrásra hivatkozva közölte a Cardiffban jelenlévő magyar újságírókkal, jelezve, hogy a sorrend egyetlen szavazáson dőlt el.


Ezt az információt adta közre – ugyancsak nem hivatalos forrásból értesülve – az UEFA-ra hivatkozva a Reuters hírügynökség, illetve a BBC is.


Korábban az Index tudósítója úgy értesült, az első körben még nem dőlt el a szavazás és három vb-tag a magyar-horvát pályázatra adta szavazatát.


Magyarország sorrendben harmadszor pályázott az Eb-rendezésre, a horvátok másodszor. A 2004-es Eb-t Ausztriával közösen rendeztük volna meg, de esélyünk sem volt a győzelemre, sőt az osztrákok megfogadták, hogy velünk soha többé nem közösködnek. A 2008-as Eb rendezési jogát el is nyerték Svájccal közösen, mi egyedül próbálkoztunk, és állítólag egy szavazaton múlt, hogy nem nyertünk. Horvátország ekkor Bosznia-Hercegovinával próbálkozott.


A Gyurcsány-kormány 2005 júniusában garanciát vállalt az Eb megrendezésére, a kormány előterjesztése szerint 60,9 milliárd forintot szántak volna a rendezésre, miközben csak a négy magyarországi stadion felépítése 150-200 milliárdba kerül. (VGO – Index – AS Network)

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között.

Nem várt problémák nyomták feljebb a felújítás költségét

Több millió fonttal nőtt a londoni parlament ikonikus óratornyának, a Big Ben renoválásának költsége.
Világgazdaság Piactér