Olajóriása kinövi Oroszországot

Energia | Vállalatok

A közelmúltban véglegesen is áldásukat adták a Jukosz és a Szibnyefty tulajdonosai arra, hogy a két társaság egyesülésével, azaz az utóbbi Jukosz általi felvásárlásával létrejöjjön a termelése alapján legnagyobb orosz olajcég, 35 milliárd dollár körüli tőkepiaci értéke alapján pedig a legnagyobb oroszországi vállalat. A Jukosz ma a második, míg a Szibnyefty az ötödik legnagyobb olajtermelő az országban.

A születő Jukoszszibnyefty világméretekben is meghatározó játékosnak ígérkezik: globálisan a negyedik legnagyobb olajtermelő lesz a naponta felszínre hozott 2,3 millió barrel olajával. Ez az oroszországi olajtermelés 29 százaléka, a nemzetközi sajtó ugyanakkor előszeretettel veti össze a mennyiséget a Kuvaitban bányászott olajéval, az annál kisebb kanadaival és irakival.

Az összesen 12 milliárd dolláros ügylet első szakaszában a Szibnyefty ötöde kerül át a vevő tulajdonába, 3 milliárd dollár készpénzért. A fennmaradó 72 százalékért 26,01 százaléknyi Jukoszszibnyefty-papírt kapnak a megvásárolt társaság részvényesei. Az egyesülés előtt a két cég rendbe teszi hitelállományát, e téren a Szibnyeftyre vár több feladat. Az egyesült társaság hitelállománya már nem haladhatja meg az 5 milliárd dollárt. Elemzők szerint a Szibnyefty 2,4 milliárdra rúgó tartozásait is figyelembe kell még venni, mint az egyesülés útjában álló tényezőt. A Jukosznak – azonfelül, hogy csak 600 millióval tartozik a bankoknak – még mintegy 5 milliárd dollár készpénze is van.

Várhatóan ebből több célra is kölcsönöz milliárdokat a Szibnyeftynek az egyesülés érdekében. Lép persze az utóbbi cég is: a napokban közölte, hogy mínuszából 700 millió dollárt tervez lefaragni úgy, hogy eladja a rivális Tyumen Oil Co. egyik termelőegységében lévő kisebbségi részét. Viszont nem akarja törleszteni 900 milliós, és 2007-ben, illetve 2009-ben lejáró eurókötvényeit.

Az ügylet során a Roman Abramovics és Borisz Berezovszkij vezette tulajdonoscsoportok kapják a Jukosztól az említett 3 milliárd dollárt, míg a kisebbségi részvényesek hírek szerint “tisztességes ajánlatot” kapnak egy bankon keresztül, amely feltehetően a Citigroup. A Citibank helyezte ki az elmúlt öt negyedévben a Szibnyefty 900 millió dolláros vállalati adósságát, tanácsadója volt a Szibnyefty-Tyumen ügyletnek és bábáskodott, amikor a Jukosz megvette a litván Mazeiku Nafta olajfinomítót és vezetékeit.

A Jukosz 36 százaléka Mihail Hodorkovszkij kezében van, s ő lesz az új formáció elnök-vezérigazgatója is. Hírek szerint külföldi felvásárolásokat fontolgat. Cége a litván társaság mellett nemrég szerezte meg a csehországi Transpetrolt. A Jukosz összesített finomítói kapacitása – Litvániában, Fehéroroszországban, Oroszországban – napi mintegy 2 millió barrel, s több mint 2500 üzemanyagtöltő állomása van.

Átszabja a Tiffanyt az LVMH

A luxusipar legnagyobb szereplője, a francia LVMH felépült a járvány okozta sokkból, s most az aranyárban megvett amerikai Tiffany integrálásán dolgozik.

Megviseli Kínát a konténerlogisztika

A kínai termékek iránti óriási kereslet lekövetését megszenvedi az ország tengeri szállítmányozási kapacitása.

Továbbra is a Barcelona a világ leggazdagabb klubja

Eddig 1,1 milliárd euró bevételkiesést szenvedett el a világ 20 leggazdagabb labdarúgó klubja a koronavírus járvány miatt.

Kiéleződtek a társadalmi egyenlőtlenségek a pandémia alatt

Egy évtizedig is eltarthat a világ szegényebbik részének, hogy kilábaljon a világjárvány okozta gazdasági visszaesésből.
Világgazdaság Piactér