Papír-áremelkedés hulladékimport miatt

Ipar | Vállalatok

A papírhulladékoknál és ezen keresztül a hullám alappapíroknál is jelentős áremelkedést okoz, hogy az ázsiai térség államai jelentős papírmennyiséget vonnak el az európai piacról. Ennek következtében az európai, illetve a magyar piacon először a hulladékbázisú alappapírok, a testliner és a wellenstoff tonnánkénti ára emelkedett februártól 25-30 euróval, majd márciustól további 20-25 euróval. A két lépcsőben végrehajtott áremelés összességében 15-20 százalékos árnövekedést eredményezett a hulladék bázisú alappapíroknál, ami erőteljes áremelési kényszerhelyzetet teremtett az amúgy is szorongatott helyzetben lévő hullámcsomagolóanyag-ipar számára is – tájékoztatták lapunkat a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetségnél. Emellett a szakmai szervezet szakértői szerint március második felében a fehér és barna kraftliner papírok ára is rövid idő alatt, egy lépcsőben, tonnánként mintegy 50 euróval fog emelkedni, ami mintegy 10-15 százalékos drágulásnak felel meg. Ezt a gyártók már elfogadtatták a felhasználókkal, s ezzel egy időben hasonló emelkedés várható a félcellulóz tartalmú papíroknál is.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér