Se euró, se ésszerűség

Ipar | Vállalatok
A legszigorúbb követelményeknek is igyekszik megfelelni a Pénzjegynyomda Rt. - fejtette ki Péterfi Sándor. A cég vezérigazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta: a termékdíjrendelet nyomdákat érintő szakasza értelmezhetetlen, s az előírások a betartásukra fordított energiával sem értékarányosak.

A “pénzkészítés” során milyen jellegű hulladékok keletkeznek, és milyen ezeket speciális előírásokkal kezelik?

A Pénzjegynyomda is nyomda, így természetesen a legnagyobb tömegben papírhulladék keletkezik. Ami különlegesség nálunk, az az, hogy mi a papírpénz mellett számos olyan terméket készítünk, amelyen biztonsági elemek találhatóak: bizonyítványokat, értékpapírokat, adó- és zárjegyeket, illetékbélyegeket, de még a komolyabb zenei vagy sportesemények belépőjegyeit is. Ilyenkor a hulladékot szigorú elszámolású anyagnak tekintjük, apró darabokra összedaráljuk, majd nagy nyomással brikettáljuk, és csak így engedjük ki a házból.

Számos veszélyes anyagot is használnak, például festékeket és hígítókat. Milyen környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük?

Gyakorlatilag mindennek, ami a szilárd, folyékony és légnemű, környezetbe kibocsátott anyagokat illeti. Ha akarjuk, ha nem, itt rendszeres mérések vannak az elfolyó vizektől a kéményekbe kerülő gázokig. Hála az igen komoly beruházásainknak, évek óta elkerülnek minket a hatóságok büntetőcédulái.

Milyen minőségbiztosításokkal rendelkeznek?

Az ISO 9001-es, a 14 000-es és egyéb más, az ISO-tól független minősítéseink is vannak, például a belső információs rendszerünkre, vagy a NATO-beszállításra.

Hoz valamilyen változást az uniós csatlakozás és az euró hazai megjelenése? Itt készül majd önöknél?

A magyar szabályozás már közel van az unióshoz, nagy meglepetésre nem számítok. Az euró bevezetése sem hoz nagy változásokat, mivel nem itthon készül. Nem kerültünk be azon 11 európai nyomda közé, amelyek megkapták az ehhez szükséges jogosítványokat. Legnagyobb bánatomra most már így azt sem mondhatom, hogy az általunk használt technológia a jó európai átlagon van, mert ez az átlag már elment felfelé.

Volt olyan célkitűzésük, hogy megszerezzék az euró nyomtatásának lehetőségét?

Több javaslatot is tettünk, hogy miként készüljünk fel, de ebben a tekintetben nem a Pénzjegynyomdában, hanem a Magyar Nemzeti Bankban hozzák meg a döntéseket. A csehek és a lengyelek igen komolyan készülnek, és jó esélyük van, hogy ők majd nyomtathatják leendő saját pénzüket, az eurót.

Mi a tapasztalatuk a környezetvédelmi termékdíjakkal?

Megpróbáljuk értelmezni az előírásokat, de azt kell hogy mondjam, értelmezhetetlen és ésszerűtlen. A nyomda érintett az oldószerek és a reklámhordozó papírok miatt, ezért készítettünk egy belső figyelő- és információs rendszert, de mintha a ráfordítás, a munka, az adminisztráció nagyobb lenne, mint a jóval 5 milliárd forint feletti forgalmunk melletti 1 milliós éves termékdíj-befizetésünk. Eleget teszünk a rendeletnek, de a józan eszünk tiltakozik ellene. Ha lehetne egy javaslatom, azt mondanám, hogy az ilyen kategóriájú cégeknek az elmúlt évek tapasztalatai nyomán előre meghatározhatnák, hogy mennyit fizessenek ki, aztán nem kellene erre máshol leköthető energiákat fordítani. Örömmel befizetnénk, ám most így egyszerűen nem értékarányos a ráfordításunk.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér