USA: túl merész az uniós bioüzemanyag-terv

Ipar | Vállalatok

Az USA teljes üzemanyag-szükségletének már mintegy 30 százalékát a gabonabázisú etanolból (alkohol) fedezhetik 2025-ben – jelentette a Bloomberg a General Motors várakozására hivatkozva. A részarány jelenleg még csak 3 százalék körüli, ám a helyi etanolkínálat gyors ütemben nő. Az elmúlt öt évben megkétszereződött az amerikai termelés, és az idén is 22 százalékkal bővülhet. Az etanol ára ezért tavaly november eleje óta átlagosan 34 százalékkal esett az USA-ban, miközben a benziné 20 százalékkal erősödött, gallononként 1,6 dolláros rekordszintet elérve a múlt héten New Yorkban (1 gallon = 3,78 liter). A Chicagói Gabonatőzsdén (CBOT) ugyanakkor a most megnyílt határidős etanolszekcióban az első nap csak 1,22 dolláron zárultak a jegyzések.

Az USA-ban ennek fényében is kétlik, hogy az Európai Unióban a biológiai eredetű – tehát a gabonafélékből, az olajos magvakból és az erdészeti melléktermékekből előállított – üzemanyagok összfogyasztásbeli részaránya az idén 2, az évtized végére pedig 5,75 százalékra nőjön, teljesítve a brüsszeli célkitűzést. Ez utóbbi már évi 19 millió tonnás keresletet jelentene, ám egy most megjelent washingtoni tanulmány szerint nemigen haladhatja meg a 11 milliót 2010-ben. A tagországok 2003-ban csak 1,74 millió tonna bioüzemanyagot termeltek, és az igény nagysága jelenleg is mindössze egy százalék körül mozog.

Az EU mindazonáltal egyre inkább rászorul alternatív forrásokra, hiszen a teljes energiaszükségletén belül, amelyet mintegy fele részben importból kénytelen kielégíteni, már most is 32 százalék körüli súlyt képviselnek az üzemanyagok, és a részesedésük még tovább nőhet a következő években.

A főleg repcéből nyert biodízel-termelésben Németország jár az élen, amely az idén a tavalyi egymillióról 1,6 millió tonnára bővíti termelését. Ám Franciaországé is felfuthat két éven belül, ha üzembe helyezik a négy új, egyenként 200 ezer tonnás kapacitású üzemet. A leginkább gabonafélékből és cukorrépából nyert etanol vezető uniós gyártói Svéd- és Spanyolország, emellett Brazíliából és Pakisztánból is importálják. Magyarországon a néhány éve az Alföldön létesített biodízelüzemet a mai napig nem helyezték üzembe.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.
Világgazdaság Piactér