A legpesszimistább elemzők várakozásait igazoló adat csak mérsékelt meglepetést okozott. A német tartományok és az olasz városok ma megjelenő decemberi adatai a várakozások szerint már kedvezőbb képet festenek majd. Egyrészt az energiaszámla mérséklődhet az olajár csökkenése következtében, másrészt az újabb kergemarhakór-esetek éreztették hatásukat a marhahús árában.
Jövőre a maginfláció némileg emelkedhet az idei magas olajárak tovagyűrűző hatásából adódóan -- nyilatkozta Gerassimos Thomas, az Európai Bizottság szóvivője. Novemberben azonban még az októberi értékén, 1,5 százalékon állt a maginflációs mutató, amely az energiáén kívül az idényáras élelmiszerek, az alkohol és a dohány árváltozását sem tartalmazza.
A legmagasabb értéket Írországban regisztrálták (6 százalék), Spanyolország 4,1 százalékos adata pedig majdnem ötéves rekord. Az euróövezet legalacsonyabb inflációjú állama Franciaország volt (2,2 százalék), ám a monetáris unión kívül Nagy-Britanniában csupán 1 százalékos volt az áremelkedési ütem. Ez annál inkább figyelemre méltó, mivel a szigetország egyedüliként jegyzett fel az egy évvel ezelőttinél alacsonyabb értéket. Elemzők véleménye szerint a vártnál magasabb novemberi adat rövid távon nem lesz hatással az Európai Központi Bank monetáris politikájára.