Magyar gazdaság

Módosuló jövedéki szabályok

Több ponton is módosulnak január 1-jétől a jövedéki törvény azon passzusai, melyek a bor- és szőlőtermelőket érintik. Mint Madár Mihály, a VPOP közép-magyarországi regionális parancsnoksága jövedéki osztályának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: a módosítások egyértelműen az egyszerűsítést célozzák, ugyanakkor segítik az ellenőrzések hatékonyabbá tételét, a visszaélések megelőzését, az eredményesebb felderítést.
A szőlősgazdáknak a jövőben akkor is regisztráltatniuk kell magukat, ha 1500 négyzetméternél kisebb földterületet művelnek, ám a szőlőjüket bor előállítására értékesítik. Új szabály, hogy 1000 liternyi bor készítéséhez a szőlőtermelő a sajátja mellé másoktól is vásárolhat szőlőt.
Egyszerűbbé válik azoknak a termelőknek az élete, akik a borukat maguk fogyasztják el, hiszen rájuk nézve megszűnik a negyedéves adóbevallási kötelezettség, évente csak egyszer (december 15-ig) kell adóbevallást készíteniük.
Az a kistermelő, aki az általa készített borhoz 25 százaléknál nagyobb arányban vásárol idegen bort, elveszti az egyszerűsített adóraktári jogosítványát, be kell lépnie a normál adóraktári körbe.
Január 1-jétől a törvény lehetőséget ad arra, hogy a postai küldeményeket -- alapos gyanú esetén -- ügyészi engedély nélkül is átvizsgálják a pénzügyőrök. Ennek szükségességét azzal indokolta Madár Mihály, hogy sok esetben postai úton folyik a dohánytermékek csempészete.
Az osztályvezető figyelmeztetett arra, amivel lapunk már többször is foglalkozott, hogy január 1-jétől a borokat -- csakúgy, mint a többi jövedéki terméket -- kizárólag zárjeggyel lehet forgalomba hozni.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek