A Magyarországon ismertté vált bűncselekmények száma két százalékkal, 420 ezerről 413-ra csökkent tavaly a 2002-es év adataihoz képest - derül ki a rendőrségi és ügyészségi bűnügyi statisztika napokban összegzett adataiból. A tolvajok, rablók és betörők 56,5 milliárd forinttal károsították meg áldozataikat. Vészesen nőtt azoknak a száma, akik életükben először követtek el valamilyen bűncselekményt - értesült a Magyar Hírlap.

Tavaly 227 gyilkosságot követtek el Magyarországon, ez huszonnéggyel több, mint egy évvel korábban. Csaknem kétharmadával több (153 milliárd forint) kárt okoztak vagyon elleni bűncselekményekkel. Ehhez hozzájön a gazdasági bűncselekményekkel okozott 67 millárdos kár, amely 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Összesen 16 milliárd forintot sikerült a hatóságoknak lefoglalniuk vagy zár alá venni.

A tolvajok 38 milliárd forinttal "lettek gazdagabbak", a betörőknek meg kellett elégedniük 16 milliárddal, míg a rablók 2,5 milliárdot "vittek haza".

Jelentősen, harminc százalékkal csökkent a kábítószerrel való visszaélések száma (3387 eset), és tíz, illetve húsz százalékkal kevesebb volt a robbanószerrel, illetve lőszerrel való visszaélés. Rablásból három százalék alatti a javulás (3289 ügy). Pénzhamisítás miatt is harmadával kevesebb, 760 eljárás indult. A sok éven át tartó csökkenés után tavaly kismértékben nőtt (8886) az ellopott gépkocsik száma.

A gyengébb nem némiképp beleerősített az elmúlt évben. Míg százezer férfi tűzött össze a hatóságokkal, ami négyszázalékos csökkenést mutat, az amazonok közül 17 ezret vontak eljárás alá, ami ugyancsak négyszázalékos növekedés. Több mint 72 ezren számítanak első bűntényeseknek - 45 ezren viszont már korábban is voltak büntetve.

Aggasztóan nőtt, csaknem megháromszorozódott a fogolyszökések száma.

2002-ben 38 őrizetes választotta önkényesen a szabadságot, ugyanakkor tavaly már 108 eljárás indult hasonló ügyben.

(Magyar Hírlap)