Az euró 2008 januári bevezetését a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója korainak véli a magyar gazdaság mutatói szempontjából, ezzel párhuzamosan viszont úgy látja az uniós belépésre az ország bankrendszere felkészült, az különösebben nem módosítja a versenykörnyezetet magyar pénzügyi szolgáltatások piacán.

Richard Pelly elmondta: a magyar bankrendszer tulajdonosai között már itt vannak azok a pénzintézetek, amelyek az elmúlt években Magyarországot szemelték ki befektetési területnek, egyúttal ezek a bankok az Európai Unióban is jelentős tevékenységet fejtenek ki.

Ezek a hitelintézetek az Európai Unió előírásait már átültették magyarországi leánybankjaik tevékenységébe is.

Erre ösztönzi őket az is, hogy az európai pénzpiacon hamarosan bevezetik az úgynevezett Basel II szabályait, amely elsősorban a hitelintézetek tevékenységének tőkehelyzetére ír elő szigorításokat a működési kockázatok növekedése miatt.

Richard Pelly kifejtette: az Európai Unió jogszabályai megkönnyítik a fióknyitást is egy-egy EU-tagállam pénzpiacán, ennek ellenére a Budapest Bank első számú vezetője úgy vélte: lényegesen nem nő meg a fiókot is nyitó új bankok száma Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozást, azaz május 1-jét követően sem. Az viszont elképzelhető, hogy a hitelintézetek úgynevezett határon átnyúló szolgáltatásokkal bővítik portfóliójukat a jövőben, különösen az alapkezelés területén.

A Budapest Bank idei terveiről, illetve múlt évi teljesítményéről az elnök-vezérigazgató elmondta: ez évben a Budapest Bank is kihasználja az EU-belépés adta lehetőségeket. Ennek egyik jeleként a közelmúltban 20 millió eurós hitelkeretet írt alá a BB egyik leányvállalata, a Budapest Lízing Rt. az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), mely program kiegészül az EU további 3 millió euró értékű ösztönzési csomagjával. Ezen program keretében a mikro- és kisvállalkozások új forrásokhoz juthatnak hozzá (cégenként maximum 125.000 euró értékben), a hitelkeret révén a kkv-k nagymértékben bővíthetik lízingbe vett eszközparkjukat .

Elmondta: a Budapest Bank 2004-ben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ügyfélkörébe tartozó vállalkozások egyre nagyobb sikerrel szerepeljenek az európai uniós pályázatokon. A hitelintézet felállította saját EU-s tanácsadó csoportját, amely a BB üzleti partnereit segíti a pályázati kiírások felkutatásában, a pályázatok megírásában. A bank olyan konstrukciót is biztosít, amellyel a vállalkozó saját erejét banki forrással kiegészíti a pályázati forrás elnyerése érdekében.

Az elmúlt évben, ha a teljes kölcsön- és lízingállományt nézzük, a kis- és középvállalkozások finanszírozása több mint 20 százalékkal bővült, gyorsabban mint a magyar bankszektor egészében. A BB vállalati üzletágának teljes követelésállománya 2003 november végére már 220 milliárd forintot tett ki.

Richard Pelly 2003-ról elmondta: különösen nagy mértékben fejlődött a hitelintézet lakossági üzletága, ezen belül is az áruhitelezés, a személyi kölcsönök nyújtása és ide tartozik az autófinanszírozás is.

A Budapest Bank a Magyar Cetelem Bank Rt. mögött a fogyasztási hitelek nyújtásában szilárdan tartja második helyét, egy év alatt több mint 30 százalékkal bővült a BB-nél a fogyasztási hitelek állománya.

Az autófinanszírozást tekintve a teljes hitelállomány 50 milliárd forintot tesz ki a bankcsoportnál, ebből 30 milliárd forintra rúgott tavaly az új kihelyezések összege.

A jelzálog-hitelezést tekintve pedig 20 milliárd forintos új kihelyezést tartanak nyilván a banknál. A jelzáloghitelezés minden bizonnyal 2004-ben is erős üzletága marad a BB-nek, mivel a bank tulajdonosa, a General Electric Capital erősíteni kívánja pozícióját az európai jelzáloghitel-piacon.

"Az elmúlt esztendővel kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a Budapest Bank csalódott abban az értelemben, hogy nem a BB kapta meg a jogot a Postabank megvásárlására. Ezzel együtt a BB vezetése úgy ítéli meg: a Postabankért reális árat kínált" - hangoztatta Richard Pelly.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: "a Budapest Bank jól megalapozott tervekkel rendelkezik, hogy erős organikus növekedést érjen el az elkövetkező néhány évben, de azért keressük a stratégiánkhoz illeszkedő akvizíciós lehetőségeket."

Richard Pelly az elmúlt év konkrét számairól egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy a bank adózás előtti nyeresége várhatóan jóval meghaladja az előző évi szintet, üzletmenete kiegyensúlyozott volt, piaci pozícióját a stratégiai üzletágakban megerősítette, illetve tovább növelte.(MTI)