Az elmúlt évtized üzleti eseményei stabil növekedési pályára állították és Kelet-Közép-Európa meghatározó vegyipari szereplőjévé emelték a Kazincbarcikán tevékenykedő BorsodChem Rt.-t. Noha a forint gyengülése némileg csökkentette a társaság nettó eredményét az euró alapú hitelállomány miatt, a cég ennek ellenére jó évet zárt - közölte lapunkkal Kovács F. László, a BorsodChem Rt. vezérigazgatója.

A növekedés alapja a fő tevékenységekre, nevezetesen a szerves és szervetlen vegyipari termékek, műanyag alapanyagok (PVC, MDI, polisztirol), valamint műanyag félkész termékek gyártására és értékesítésére koncentráló stratégia, ami jelentős volumenű beruházások révén teremti meg a cég fejlődését. A társaság jövő év végéig mintegy 70 milliárd forintos fejlesztést hajt végre, és ennek eredményeként minden üzletágban megnöveli kapacitását.

Építenek egy új, higanymentes, membráncellás klórüzemet. Ez környezetbarát lesz, és a legmodernebb technológiát képviseli majd a világon.

Ezzel egy időben a cég a vinil-klorid gyártását is növelni kívánja a jelenlegi évenkénti 220-ról 320 kilotonnára. A kapacitásbővítés már el is kezdődött; úgy ütemezik, hogy a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. etilénüzeméből mintegy 150 ezer tonna etilént át tudjanak venni.

A folyamatos fejlesztés keretében már zajlik az új, nagy kapacitású, poliuretánok alapanyagául szolgáló MDI üzem tervezése is. Az építési munkák tavasszal kezdődnek. Az MDI gyártása egyébként 1991-ben indult be üzemszerűen Kazincbarcikán.

A vertikum másik fő termékét a TDI jelenti, melynek kapacitását ugyancsak bővíteni kívánják. Ezenkívül növelik a PVC-gyártó kapacitást is - tette hozzá a vezérigazgató.

A beruházásoknak köszönhetően az elmúlt évben és az idén összesen 100 fővel bővítik a létszámot, ami így az év végére várhatóan elérni a 2870 főt. A társaság a termelő- és szolgáltatócégeivel együtt azonban Magyarországon összesen 3600 főt foglalkoztat.

A cég beruházási programjának fontos részét képezik a környezetvédelmi jellegű kiadások és invesztíciók, melyre a többéves program során a társaság több milliárd forintot költ. A TDI-projekthez kapcsolódó technológiát komplex környezetvédelmi szemlélet szerint választották ki. Az új TDI-üzem beindításával a társaság jelentős izocianát-gyártóvá lépett elő Európában.

A köztudottan energiaigényes vegyipari tevékenység egy hosszú távon kifizetődő és stabil energiaellátást biztosító rendszer létrehozását tette szükségessé. E követelményből eredően a BorsodChem Rt. a Mol Rt.-vel - mely időközben eladta részesedését az Émásznak - és az Émász Rt.-vel egy közös finanszírozású és működtetésű kogenerációs erőmű építésébe kezdett. A kazincbarcikai telephelyen megépült erőmű a társaság teljes gőzigényét, s villamosenergia-igényének közel 50 százalékát képes kielégíteni.

Az elmúlt évek jelentős akvizíciós lépése volt, amikor 2000 áprilisában a kazincbarcikai cég megvásárolta a csehországi Moravské Chemické Závody anilingyár 97,5 százalékos tulajdonrészét. Az így létrejövő BC-MCHZ stabil alapanyagforrást jelent bővülő MDI-gyártásához.