Az unióhoz csatlakozó országok növekedése elérheti a nyugat-európai dinamika két-háromszorosát, ugyanakkor nem várható, hogy ezekben az országokban csökken a magas költségvetési hiány - állapítja meg a Michigani Egyetem William Davidson nevet viselő, a feltörekvő gazdaságokra szakosodott intézet legutóbbi negyedéves jelentése. Az elemzés egyben azzal számol, hogy az érintett országokban marad a magas munkanélküliség, miként a költségvetési hiány is.

Jelenleg a bankok növekedése és - viszonylag új jelenségként - a jelentős fogyasztói hitelfelvételek fűtik a növekedést - idézi a jelentésből az OTS. A prognosztizált növekedés további fontos tényezői közé sorolja a jelentés a többi közt a piaci reformok továbbra is érzékelhető kedvező hatását, továbbá a szoros integrációt az Európai Unióval s a nyugat-európai gazdasági élénküléssel. A deficitek és egyéb tényezők ugyanakkor visszafoghatják a csatlakozó országok esélyeit arra, hogy gyorsan bevezethessék az eurót - hívja fel a figyelmet az intézet.

A jelentés egyébként - miként egyre több, a témával foglalkozó elemzés - felhívja a figyelmet a munkaerő-kapacitások nem megfelelő kihasználásának problémájára. Ez jót is eredményezhet, mivel vonzó lehet a külföldi befektetőknek. A működőtőke-beáramlás - részben ennek is köszönhetően - továbbra is gyorsuló ütemben bővül.