A Mydoom számítógépes féregvírus szakértői becslések szerint világszerte már több százmillió fertőzött emailt továbbított - írja az Index. Becslések szerint az Európában feladott emailek kereken harmada már a vírus műve lehet. Szerda reggel még csak 20 százalék volt ez az arány. A fertőzött levelek számából ítélve a Mydoom a valaha felbukkant legpusztítóbb vírusnak számít.

Biztonsági szakértők felfedezték a Mydoom.B variánst. Az új vírus olyan módosításokat alkalmaz, hogy áthatoljon a Mydoom-ot figyelő szűrökön is. Az új változat célja a microsoft.com összeomlasztása, jelentette be az F-Secure. Mint emlékezetes, az eredeti Mydoom az Utah államban működő SCO Group weboldala ellen szervez globális támadást.

A cég negyedmillió dolláros díjat ajánlott fel a vírus szerzőjének elfogását segítő információkért.

Működése első 36 órájában 100 millió fertőzött levelet küldött el. A korábbi csúcstartó, a Sobig.F féregvírus számára tavaly augusztusban egy teljes hétre volt szükség a 300 milliós határ eléréséhez.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium eközben új védelmi programot hirdetett. Ennek keretében a interneten terjedő új fenyegetésekről emailben ígérik értesíteni a regisztrált felhasználókat. A szolgáltatás a hivatal oldalán rendelhető meg, közölte a minisztérium. Eközben az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) nagy erőkkel nyomoz a vírus szerzője után. (Index)